IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът на Франция ще се възползва от специалните си правомощия за реформите

Манюел Валс ще заобиколи Долната камара на Парламента и ще прати т.нар. "закон Макрон" директно за обсъждане в Сената

20:55 | 16.06.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Премиерът на Франция ще се възползва от специалните си правомощия за реформите

Премиерът на Франция Манюел Валс обяви, че ще се възползва от специалните си конституционни правомощия, за д апрокара икономическите реформи, планирани от правителството, съобщава Wall Street Journal.

Известният като "закон Макрон" по името на икономическия министър Емнюел Макрон проектозакон за либерализация на редица строго регулирани професии, по-лесно освобождаване на работници и служители и дерегулация на работното време на магазини и заведения си навлече гнева на депутати от Социалистическата партия на президента Франсоа Оланд. Те заплашват да се присъединят към консервативната опозиция и да блокират текстовете.

Валс заяви обаче пред репортери, че планира по-късно днес да говори пред Долната камара на парламента и да се позове на чл. 49 от Конституцията, който му позволява да заобиколи Долната камара и текстовете директно да преминат към Сената за обсъждане.

„Това не е акт на властта, а акт за ефективността на икономиката на Франция и френските компании“. Искам да пощадя страната си от 10 дни законодателен дебат, загубено време и безполезно разединение“, коментира Валс.

Валс всъщност за втори път ще приложи специалните си правомощия. През февруари той вече прехвърли текстовете директно към Сената заради съпротивата на депутатите от долната камара. В последствие обаче правителството реши да направи още промени в закона, които също изискват одобрение.

След като мине в Сената, проектозаконът трябва да бъде окончателно одобрен от Долната камара на френския парламент на трето гласуване. В този момент правителството отново ще е поставено под натиск да използва специалните си правомощия за прокарването на реформите, посочва изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още