IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът на ЕС подкрепи програмата на ЕЦБ за изкупуване на държавни облигации

Съдът постанови, че банката може да изкупува облигации на страни, изправени пред твърде високи цени за кредитиране от пазара

12:57 | 16.06.15 г. 1
Съдът на ЕС подкрепи програмата на ЕЦБ за изкупуване на държавни облигации

Съдът на Европейския съюз подкрепи програмата на Европейската централна банка (ЕЦБ) за изкупуване на държавни облигации на някои страни от еврозоната, предадоха световните агенции.

Съдът постанови в днешното си решение, че ЕЦБ може да изкупува облигации на страни, чиито правителства са изправени пред твърде високи цени за кредитиране от пазара.

Институцията въведе тази програма, наречена Открити парични трансакции (Outright Monetary Transactions - OMT), през 2012 година и тя допринесе за успокояване на пазарите, въпреки че никога не бе използвана, отбелязва Асошиейтед прес.

Високите лихви при кредитирането от международния пазар могат да доведат до дефолт засегнатата страна, както се случи с Гърция, Португалия и Ирландия.

Програмата на ЕЦБ обаче бе оспорена от консервативни германски депутати и икономисти, според които с нея институцията превишава правомощията си. (БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 9 години
От няма и как подмениха и Европ.право Замисъла на еврозоната за 60% държ.дълг и ЕЦБ да не може да купува ДЦК е донякъде добър и дисциплинира политиците но прави услуга на финан.акули и накрая от няма и как пак се стигна до намеса и можеше иначе - http://***.dw.de/така-ли-ще-излезем-от-кризата/a-16195702Можеше и в Конституциите да се запише ,че държ.дълг не може да е повече от БВП като САЩ и т.н. Отделна тема е защо ЕЦБ даде над 1 трилион на частни банки с 0,5% лихва за да купуват ДЦК с 4-7% предимно в Испания и Италия (500 млрд.) тоест спасяваха банките и знам ,че това беше по-малкото зло но банкерите се подиграват - http://***.banker.bg/?Channel=3&Category=77&Article=502043 тоест банкерите трябва да си намалят заплатите драстично и печалбите да отиват за капиталова адекватност защото БАЗЕЛ -3 е недостатъчен трябва минимум 33% Описал съм какво трябва да се направи - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още