IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Атинската борса стартира седмицата със 7% спад*

Пазарите цяла Европа са под натиска на гръцкия дългов проблем

11:15 | 15.06.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Атинската борса стартира седмицата със 7% спад*

Европейските акции поемат отново надолу в понеделник, след като преговорите между Гърция и нейните кредитори се провалиха в края на седмицата.

Общоевропейският FTSEurofirst 300 изтрива 0,8%, като спадове се отчитат на всички по-големи борси.

Най-значителен логично е натискът върху борсата в Атина. Основният гръцки индекс ASE открива новата седмица с отстъпление от 6,89 на сто до 741,40 пункта.

Гърция и нейните кредитори за пореден път се сблъскаха по отношение на предложенията за реформи. Европейски представители обвиниха Атина за неизпълнение на задължението да предложи нови отстъпки в замяна на помощ.

В интервю за германското издание Bild гръцкият финансов министър Янис Варуфакис посочи, че едно евентуално напускане на еврозоната не е "разумно решение, което би могло да сложи край на безизходицата".

Според него единственият начин Гърция да бъде в състояние да изплати дълговете си е, ако ги преструктурира и ако "германският канцлер Ангела Меркел вземе участие в преговорите".

Междувременно Руската централна банка ще публикува днес доклада си за паричната политика и ще обяви своето решение за лихвените нива. Освен това се очаква и изследването за производството в еврозоната, изготвено от Markit Economics.

* Актуално към 11:10 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
nobel
преди 9 години
Точно в тая мътна вода "големите" правят най-големите печалби. Много ясно, че ще полагат всички усилия да я размътват още повече. Защо да не спретнат едно "напрежение" в Скопие. Или да докарат едни американски танкове в Източна Европа. Всичко това е от полза за "бизнеса"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още