IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борсата в Атина пропада с 4%*

Натиск върху търговията оказва отказът на МВФ от преговорите за дълговия въпрос на Гърция

12:11 | 12.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските акции поеха надолу в петък, след като ден по-рано Международният валутен фонд напусна преговорите за спасяването на Гърция.

Общоевропейският бенчмарк FTSEurofirst 300 спада с 0,38 на сто в ранната търговия на Стария континент, тъй като казусът с бъдещето на средиземноморската страна остава нерешен. Фокусът е върху борсата в Атина, където бенчмаркът ASE e надолу с 3,85 на сто. 

Гърция продължава да доминира в заглавията на вестниците с оглед на дългоочакваната сделка с международните кредитори. Ситуацията се влоши в четвъртък, когато МВФ обяви, че неговата делегация прекратява преговорите в Брюксел поради "големи различия" с Атина по въпроса как средиземноморската страна да се спаси от фалит. 

Драматичният ход повиши натиска върху борещото се с липсата на средства гръцко правителство. Премиерът Алексис Ципрас и кредиторите не се разбраха по отношение на реформите, които трябва да бъдат приложени, по-специално за пониженията на пенсиите, данъчните реформи и основната цел за бюджетен излишък, която се изисква от Гърция.

Според информация на Bild германското правителство провежда "конкретни консултации" за това какво да се направи в случай на фалит на Гърция. 

На корпоративния фронт книжата на Twitter във Франкфурт са нагоре с 4,6 на сто, след като главният изпълнителен директор Дик Костоло обяви, че се оттегля от поста в края на този месец.

Акциите на енергийния гигант Alstom поскъпват с 0,66 на сто, след като групата обяви, че ще продължи да предоставя доказателства, че мегасделката с General Electric е добра за Европа.

* Актуално към 12:00 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:37 | 16.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още