IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Оптимизъм обзе европейските борси*

Напредъкът в преговорите между Гърция и кредиторите и добрите икономически новини от Китай са главният двигател на ръста

16:50 | 11.06.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските пазари продължават увереното си възходящо движение от сряда при липсата на силни фундаментални новини, които биха могли да сменят посоката на тренда.

Отново във фокуса на инвеститорите е Гърция, след като в сряда Bloomberg съобщи, че Германия е готова да пледира за отблокиране на последните 7,2 млрд. евро за Гърция дори само срещу изпълнение на една реформа от целия списък и ангажимент за останалите.

Днес стана ясно, че Европейската централна банка е повишила размера на тавана на спешната ликвидна помощ за гръцките банки чрез механизма ELA с 2,3 млрд. евро до 83 млрд. евро. За сравнение - предходното увеличение, направено през миналата седмица, беше с 500 млн. евро.

Това доведе до сериозни сделки в Атина, като основният борсов индекс Athex се покачва към обяд с близо 7% до 814 пункта в израз на оптимизъм за постигане на споразумение в близките дни между Гърция и нейните кредитори.

Преговорите между Гърция и нейните кредитори придобиха нов обрат вчера след срещата на премиера Алексис Ципрас с германската канцлерка Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд. Тримата събеседници бяха единодушни, че усилията за постигане на споразумение трябва да станат по-интензивни. Днес Ципрас отново ще се срещне с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

В ранния следобед стабилно движение показва и германският Dax, които успява да поддържа добрите си резултати от сряда, като ръстът е 0,8 на сто. Маркус Хубер от Broker Peregrine & Black обяснява доброто настроение на борсата пред DPA с положителните новини от Китай.

В така важната за германските фирми страна през май индустриалното производство се е засилило с по-бърз темп от очакваното. В петия месец на 2015 г. индустриалното производство се покачва с 6,1% на годишна база, като се ускорява спрямо отчетения годишен ръст от 5,9% през април. Цифрата се оказва над очакванията на анализаторите за повишение от 6 на сто. През май продажбите на дребно в Китай растат с 10,1% на годишна база спрямо 10-те процента през април, докато инвестициите в дълготрайни активи, изключвайки данните за инвестициите в селските райони, са нагоре с 11,4% на годишна база в първите пет месеца на 2015 г.

Сред отделните компоненти във Франкфурт погледите привлякоха Gerry Weber и SMA Solar. Докато акциите на текстилния концерн загубиха в сутрешните часове почти една трета от стойността си, инвеститорите се избиваха за Solar. В късния следобед в MDax Gerry Weber нарасна с 4,7 на сто, а в TecDax SMA Solar отчете спад от 1,8 на сто.

Начело на Dax застана Lanxess с плюс от 2,5 на сто. Германската банка Baader Bank препоръча на клиентите си да купуват акции на химическия концерн. Сред големите губещи днес са вчерашните победители. Eon губи 0,7 на сто, Henkel - 0,1 на сто, RWE също  0,1 на сто.

Volkswagen също привлича интерес след слабите резултати за продажбата на основната си марка VW, която отчита спад от 5,9 на сто през май. Акциите обаче се търгуват почти без промяна спрямо вчерашната си цена.

В Лондон FTSE 100 расте с 0,52% до 6 856 пункта. Акциите на Royal Bank of Scotland Group PLC поскъпват с 1,94%, след като английският финансов министър Джордж Озбърн заяви, че държавата ще продаде дела си в банката в следващите месеци, дори и на загуба.

Общоевропейският Euro Stoxx 50 добави 0,7 на сто към стойността си.

В Азия също бяха отчетени ръстове. В Токио Nikkei 225 скочи с 1,68% до 20 383 пункта въпреки изненадващо резкия спад на индекса на доверието в производствения сектор в страната до минус 6 пункта през второто тримесечие.

В Хонконг Hang Seng добави 0,83% до 26 908 пункта. А основният фондов индикатор в Шанхай се покачи с 0,31% до 5 122 пункта. 

*Данните за Европа са актуални към 16,00 часа 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
крас
преди 9 години
МВФ прекрати преговорите с Гърция поради липса на прогрес /18:37 | 11 юни 2015/ Какъв оптимизъм какви пет лева?Щом и президнта говри за план Б и това че държавата която ще го отнесе най много е България, нещата са КУРАВИ и СУРАВИ!ВИЗАНТИЙЦИТЕ НЕ СА БЪЛГАРИ, А ДОКАЗАЛИ С ИСТОРИЯТА СИ ЛУКАВИЯ СИ НРАВ.ОЧАКВАНИЯТА са едно, а ИСТИНАТА е нещо съвсем друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още