IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Предложенията на Гърция за реформи не отговарят на договореното

Топката е изцяло в полето на правителството в Атина, заявиха от Брюксел

15:07 | 10.06.15 г. 5
ЕК: Предложенията на Гърция за реформи не отговарят на договореното

Най-новото гръцко предложение за реформи с цел деблокиране на финансирането за Атина не е това, което бе договорено преди седмица, заяви Европейската комисия (ЕК), връщайки топката в полето на Атина да излезе с други идеи, предава Ройтерс.

Гърция все по-бързо изчерпва на средствата си и трябва да постигне споразумение от типа "пари за реформи" с кредиторите си, за да избегне фалит още този месец. До 19 юни средиземноморската страна трябва да изплати 1,6 млрд. евро към Международният валутен фонд.

"Техническата работа продължава с опитите да се сближат различните позиции и да се създадат условия за единодушно съгласие между всички 19 члена на еврозоната", заяви говорителят на ЕК Маргаритис Схинас.

"Относно тази последни усилия Комисията е на мнение, че топката сега е изцяло в гръцкото правителство, което трябваше да предприеме последващи действия по споразумението по време на срещата с президента Юнкер миналата сряда вечер", заяви Схинас на брифинг.

" Европейският комисар по икономически и парични въпроси комисар Пиер Московиси информира гръцки правителствени представители вчера следобед, че най-новите предложения не отразяват състоянието на обсъжданията миналата сряда вечер между председателя Юнкер и премиера Ципрас и тези между комисар Московиси и гръцките министри в понеделник следобед", каза още говорителят на ЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 0
Ironhorse
преди 9 години
Да, Вие сте напълно прав, според мен.Датата 19.06.2015г., гърците ще я помнят, както ние 4 Февруари 1997г.5 юни - Гърция трябва да извърши плащане в размер на около 240 млн. СПТ, или 305 млн. евро, на МВФ.12 юни - Гърция трябва да пристъпи към плащане в размер на около 270 млн. СПТ, или 344 млн. евро, на МВФ.Пак на тази дата Гърция трябва да извърши ролоувър за над 3,6 млрд. евро.16 юни - Гърция трябва да извърши плащане за около 451 млн. СПТ, или 573 млн. евро, на МВФ.19 юни - Гърция трябва да извърши ново плащане на МВФ в размер на около 270 млн. СПТ, или 344 млн. евро.Пак на същата дата Гърция трябва да извърши ролоувър за над 1,6 млрд. евро.Или Гърция на дата 19.06 трябва да плати 1,566 милиарда евро, иначе имаме кредитно събитие.Въпросът е как тълкува МВФ датата за последно плащане ?!Според мен е повече от ясно, че крайната дата е 19.06, но не ми се четат документи на МВФ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
d333
преди 9 години
Да, интересна дата. От дни ме гложди въпроса.... Дали според правилата на МВФ обединяването на вноски в рамнките на един месец не значи последната дата на плащането(т.е. 19-ти), а не 30-ти, както масово пишат по статии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 9 години
"ЕК: Предложенията на Гърция за реформи не отговарят на договореното "Ако нищо не е вървяло и не върви според договореностите , какъв е смисъла от договаряне ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 5
toto
преди 9 години
откривам залаганията за 19 Юни! Според мен това ще е денят X!Да го видим Ципурата как ще се поти докато обяснява че няма с какво да плати на МВФ и на пенсионерите едновременно.... Идеален е за Black Friday. и малко преди официално очакваната дата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 7
misanthrope
преди 9 години
Почвам да си мисля, че Брюксел иска оставката на Ципрас. На нас така, дойдат ли комунистите на власт, почва всяко наше предложение да не е добро, всяка реформа да не е достатъчна, по всичко да се забелязват проблеми....Ципрас, *** си с мир
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още