IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Песимизъм обзе борсите в Европа

Deutsche Bank изгуби 2,5% след прокурорската акция в централата на най-големия германски кредитор

20:41 | 09.06.15 г. 1
Песимизъм обзе борсите в Европа

Европейските борси затвориха предимно със спадове във вторник, проследявайки негативната тенденция на пазарите в САЩ и Азия въпреки новината за мащабните усилия за преструктуриране на банковия гигант HSBC.

Общоевропейският бенчмарк FTSEurofirst 300 спадна до най-ниското си ниво от февруари насам. Измерителят все пак ограничи част от загубите си и в крайна сметка отстъпи с 0,5 на сто.

Вниманието на пазара бе насочено към HSBC, след като британската банка обяви плановете си за съкращаване на разходите с около 5 млрд. долара в рамките на две години. Стратегията включва и освобождаването на до 25 хил. служители. Акциите на кредитора поевтиняха с близо процент.

"Ние признаваме, че светът се промени и ние трябва да се променим с него", заяви главният изпълнителен директор на банката Стюарт Гъливер, цитиран от CNBC.

Книжата на Deutsche Bank поевтиняха с близо 2,5% след новината, че прокурори ca обискирали централата на най-големия германски кредитор.

Същевременно продължи и сагата около Гърция. Според непотвърдена информация от европейски източник Атина е представила на кредиторите си от ЕС и МВФ контрапредложение за реформи в опит да бъде постигнато споразумение за възобновяване на финансирането на страната, чиято хазна е почти празна. Правителството в Атина не потвърди тази информация. В момента институциите разглеждат контрапредложението на Гърция, получено тази сутрин, посочи европейският източник.

Данните от Стария континент показаха, че търговският баланс на Великобритания е отчел по-добър от очакваното резултат през април, свивайки се до 1,2 млрд. паунда спрямо 3,1 млрд. паунда през март. Резултатът е най-ниският за последните 13 месеца.

По-добрата от очакваното цифра се дължи на износа на стоки, който нарасна със 700 млн. паунда през месеца, воден основно от ръста с 400 млн. паунда в експорта на химикали. Същевременно вносът на стоки спадна с 1,5 млрд. паунда през април.

Данните на Евростат пък показаха, че икономиката на еврозоната е ускорила възстановяването си през първите три месеца на годината. Докладът отчете 5-годишен връх на покачването на брутния вътрешен продукт (БВП) на фона на случващите се по същото време свиване в САЩ и рецесия в Япония.

Съвкупният БВП на 19-те члена нарасна с 0,4% на тримесечна база в периода януари-март след повишението с 0,3% виждал в последните три месеца на миналата година. Окончателните данни съвпаднаха както с междинната оценка, така и с прогнозите на анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още