IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срещата между Варуфакис и Шойбле - договорка още няма

Двамата министри са предложили различни подходи за решаването на гръцкия проблем

21:56 | 08.06.15 г. 9
<p>
	Волфганг Шойбле (вляво) и Янис Варуфакис (вдясно). <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Волфганг Шойбле (вляво) и Янис Варуфакис (вдясно). Снимка: архив, Ройтерс

Без договорка за отстъпки приключи днешната среща между гръцкия финансов министър Янис Варуфакис и неговият германски колега Волфганг Шойбле, съобщава АП.

Германското министерство на финансите обяви, че няма да има пресконференция след срещата.

Варуфакис отбелязва, че срещата се е състояла в “приятелска и продуктивна атмосфера”, но от нея така и не произлязоха положителни новини за преговорите на Гърция с нейните партньори.

Според официални представители на гръцкото министерство на финансите двамата министри са предложили различни подходи за решаването на гръцкия проблем.

Янис Варуфакис подчертава обаче, че не е пътувал до Берлин, за да преговаря за решение, което Шойбле иска да наложи.

“С Волфганг Шойбле имахме дълга и ползотворна дискусия. Това са трудни времена за Европейския съюз и по-специално за еврозоната и е отговорност на избраните политици да поемат отговорност на високо ниво и да се опитат да постигнат споразумение, което е необходимо за сближаването на еврозоната, на Европейския съюз”, посочи той.

Гръцкият министър отбелязва също, че "ние имаме общо разбиране на проблема и целта на срещата беше да се направи опит да се постигне съвместно проектирано и съгласувано решение”.

Срещата между Янис Варуфакис и Волфганг Шойбле се състоя само два дни преди критичната поредна среща между гръцкия премиер Алексис Ципрас, германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд, която ще се състои в Брюксел.

Междувременно marketwatch.com публикува информация, според която международните кредитори на Гърция са предложили удължаване на спасителния план до март 2016 г. Разногласията по условията, свързани с продължаващата подкрепа и какво ще се случи след това, рискуват да подкопаят и този план.

Част от спасителната програма за Гърция изтече в края на юни, което повдига въпроси около това как Атина ще продължи да обслужва дълговете си след това и да остане в европейския валутен съюз.

За да се гарантира, че страната няма да свърши парите, тя ще получи достъп до 10,9 млрд. евро, които са останали от фонда за рекапитализация на банките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 0
shpono
преди 9 години
Оле оле оле хахахаха.Чакай ти на братската путинова ръка. Като гледаме как се протяга...гърците искат с пачка в ръка, а тя била с бомба хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
shpono
преди 9 години
Ох, да пич, сигурно съм малко в грешка. Пич да те светна, заемите са си заеми, стари, нови много стари, гърците си ги теглиха и ги усвоиха, къде под формата на привилегии, къде под формата на заплати къде под формата на пенсии си е техен проблем. Обаче идва деня вкойто, трябва да върнеш парите и тогава....хлъц хлъц....то няма от къде. Въобще се смея с глас на глупостите ти. Пример "На Гърция не и трябва и един цент за да живеят хората там нормално", ами да спрат да ходят по европа и да се навеждат на лилиПУТИН, просто да си живеят добре ...ама не става.Децата от трети клас знаят, че като харчиш повече отколкото изкарваш, нещо не е както трябва. Пък Гърция, щом смяташ, че да обяви фалит и това, ще им отпише дълговете ок де, какво чакат още, ами не ги отпишат дълговете ?!?!?! Ама някои, хора сте късопаметни, забравихте как един комунистически, да да точно комунистически лидер спря плащанията на родния дълг и се събудихме с пенсии и заплати от по няколко долара :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 9 години
И за какво става въпрос ако не за пари ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
да бе, братска путинова ръка се протягала...ама тая "братска" ръка иска активи, не дава ей така без нищоПутин иска или да купи изцяло гръцката газопреносна система или да я вземе на концесия за поне 20 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 5
Lucifer
преди 9 години
да ама не...не всичко е пари, особено когато "братската путинова ръка се протяга в точния момент"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 13
Invcom
преди 9 години
Струва ми се че си малко в грешка. На Гърция не и трябва и един цент за да живеят хората там нормално. Всички пари които Европа им дава под формата на спасителни заеми отиват изцяло за покриване на старите заеми отново към Европа. Т. е. ако Гърция обяви фалит по външните си заеми проблема ще е за този който няма да си вземе парите и ще трябва да отпише от балансите си тези вземания (ерго МВФ, ЕС и ЕЦБ). То затова е и целия пазарлък ако не си разбрал, Гърция да постига с цената на лишения всяка година бюджетен излишък за да си връща борчовете. Явно и теб призрака на комунизма те гони :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 5
shpono
преди 9 години
Да, ама тоя, който има да взима в даден момент осъзнава, че е дал пари на грешния човек, направил е лоша инвестиция. И понеже е нормален човек, просто спира инвестицията за да ограничи загубите. Пък комуниста в гърция, се надява, европа да продължи да прави лоша инвестиция наливайки милиарди евро в гърция и то завинаги .....Дет се вика и в Германия да дойдат на власт комунисти и Германиия може да фалира :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 12
ivan.kostov.39
преди 9 години
Ще мине номера и още как :). Знаеш ли какво си говори длъжника, когато върти синжирчето на пръста си? - Имам да давам, нямам да вземам. Търсят ме, не ги търся :))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 9
roli5
преди 9 години
Ех,Фалиракис,Фалиракис няма да ти минат номерата.Ловя бас на по биричка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още