IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските борси продължават да потъват заради проблемите с Гърция*

Акциите на Стария континент са напът да отбележат най-голямата си седмична загуба от началото на годината

14:10 | 05.06.15 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските акции поевтиняват на фона на интереса на инвеститорите към данните за американската заетост и евентуалните признаци за това кога Федералният резерв на САЩ ще започне да вдига лихвените проценти, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 е под сериозен натиск и спада с 0,8% в очакване на ключовите данни за заетостта, които трябва да бъдат обявени по-късно днес. В същото време световните пазари са силно обезпокоени от срива на облигациите през тази седмица, който накара лихвените проценти да се повишат.

Френските и германските акции се търгуват с пониженията от по 0,8% в обедната търговия, а европейските акции са напът да отбележат най-голямата седмична загуба от началото на годината.

Обявяването на данните за американската заетост извън селскостопанския сектор през май се следи отблизо, тъй като статистиката влияе сериозно на плановете на Фед за вдигане на лихвените проценти. Според анкетираните от Ройтерс икономисти заетостта извън селскостопанския сектор ще отчете слаб ръст от 223 хил. през април до 225 хил. през май. Равнището на безработица пък вероятно няма да се промени при 5,4%.

В Европа преговорите между Гърция и международните ѝ кредитори по сделката за реформите в страната продължават да са в затруднение. Гърция дължи 300 млн. евро по вноска с падеж 5 юни към Международния валутен фонд (МВФ), но в четвъртък информира институцията, че ще обедини четирите си плащания за този месец в една обща сума от 1,5 млрд. долара с падеж 30 юни.

Главният говорител на МВФ Гери Райс потвърди предприетия ход, заявявайки, че решението е административно. Цената на гръцките акции спада с 1,2%, а доходността по държавните ценни книжа скача рязко в петък.

По отношение на фирмените акции тези на Vodafone потънаха с 0,8%, след като мобилният оператор обяви, че обмисля размяна на определени активи с Liberty Global, слагайки край на спекулациите за възможно сливане между двете групи.

Saipem, италианската петролна компания, отрече информацията за обсъждано увеличение на капитала си, което изстреля акциите ѝ нагоре с 4%.

Цената на акциите на UK Oil & Gas Investments се повишава с цели 15%, след като групата заяви, че е направена независима оценка на доставките на петрол от полето в близост до летище Гетуик.

Наблюдателите на петролния пазар следят внимателно срещата на Организацията на страните износителки на петрол във Виена. Заседанието може да даде отговор на въпроса дали групата, водена от Саудитска Арабия, ще намали производството си на петрол в подкрепа на ниските цени на петрола. Подобен ход обаче е малко вероятен според повечето анализатори.

* Актуално към 14:00 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 4
nns
преди 9 години
Така си е искат и тропат по масата ТОТАЛНИТЕ ГЬОН СУРАТИ , нагли и лъжливи византийски наследници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 9 години
Това с маслините не мога да го подмина! Аз без зехтин на маса не сядам, та дълбоко ме засегна! И съдейки по контактите,познанства и роднинства, които имам из Европа и по други континенти, не съм само аз така! Освен италианците, навсякъде най-високо оценяват гръцкия зехтин пред такъв с друг произход. Дет се вика, само това им стега на гърците да имат фенове по цял свят, за разлика от нас.И отдавна се каня да ти кажа, че и с определянето им като просяци, което ежедневно внушаваш, скромно няма да се съглася! Ние сме просяци, защото ние се молим, а когато ни хвърлят в паничката, благодарим, целуваме ръка и празнуваме. Гърците не се молят - те искат! Искат и се борят да получават това, което са убедени, че им се полага! Колко основателно, това е друга тема, но те не просят, а блъскат по масата и заплашват. И скоро ще видим какво ще получат. Аз мисля, че няма да е милостиня като трохите, дето изтръскват от софрата си върху главата на нашия коленичил Вожд... хахаха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 6
Императорът
преди 9 години
И всичко това заради някакви проклети, нахални просяци !!! Да им изсъхнат маслините дано !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
Императорът
преди 9 години
И всичко това заради някакви проклети, нахални просяци !!! Да им изсъхнат маслините дано !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още