IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер се обяви против излизане на Гърция от еврозоната

В деня, в който дадена страна напусне еврозоната, в съзнанието на хората ще се загнезди идеята, че еврото не е необратимо, смята президентът на ЕК

09:28 | 01.06.15 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Юнкер се обяви против излизане на Гърция от еврозоната

Президентът на Европейската комисия (EК) Жан-Клод Юнкер заяви, че излизане на Гърция от еврозоната може да подкопае доверието в единната европейска валута, предава Ройтерс.

„Не споделям твърдението, че ще имаме по-малко грижи и ограничения, ако Гърция се откаже от еврото", посочва Юнкер в интервю за днешния брой на германския Süddeutsche Zeitung.

Шефът на ЕК изрази също мнение, че оттеглянето на която и да е страна от валутния блок ще създаде впечатлението, че еврото не е нещо неотменимо.

„В деня, в който дадена страна трябва да напусне еврозоната в съзнанието на хората ще се загнезди идеята, че еврото не е необратимо“, заяви той. Това може да накара международните инвеститори да се оттеглят от Европа, предупреди Юнкер. Той даде за пример японския премиер, който му казал при визита в Токио, че японските инвестиции в Европа зависят от доверието към еврото.

Гърция и кредиторите от еврозоната и Международния валутен фонд (МВФ) от месеци водят преговори без признаци за пробив.

Юнкер, който днес се среща с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд в Берлин, поясни, че Гърция ще бъде в дневния ред на разговорите, въпреки че тя не е официалния повод за тях. Той призова също МВФ да продължи участието си в усилията за спасяване на Гърция.

Късно в неделя пък се състоя телеконферентен разговор между гръцкия премиер Алексис Ципрас, германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд – втори подобен за последните три дни.

Решение на проблема с Гърция трябва бързо да се намери, е била единодушната оценка на тримата. Отбелязва се, че разговорът е протекъл в добра атмосфера и че тримата ръководители единодушно са изразили мнение, че решение на гръцкия дългов проблем трябва да се намери бързо. 

„Европа се намира на кръстопът и решението на гръцкия проблем е в ръцете не на институциите, а на ръководителите на Европа“, писа междувременно в статия за френския Le Monde гръцкият премиер, изтъквайки, че решението трябва да е политическо.

„Проблемът не засяга единствено Гърция, а в него е фокусиран сблъсъкът на две диаметрално противоположни стратегии за бъдещето на европейската интеграция“, посочва премиерът Ципрас 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 0
kane
преди 9 години
Естественоп!На тях им трябва баласт като гърците, португалците, и пр.. а защо не и българите един ден!?!Гърция тряябва да върне драхмата и контрола в/у валутата си. Няма суверенна страна без контрол в/у валутата! И с борд разбира се. Ние затова си и пати м - от борда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 9 години
"В деня, в който дадена страна напусне еврозоната, в съзнанието на хората ще се загнезди идеята, че еврото не е необратимо, смята президентът на ЕК"*** , президента откри топлата вода!Е са ко праим ...преди да има евро , пак е имало живот по тея земи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 9 години
ЕЦБ , МВФ и Шойбле като като кажат тц. , да видим ЕК какво политическо решение ще намери . Мисля че на сегашната ситуация трябва да се гледа , като на провал на ЕК .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 4
крас
преди 9 години
"Еврозоната трябва да е осъзнато събитие на самоорганизиращи се държави, при което постепено границите да изчезнат и да се оформи във вид, подобен на федерация - ПОЧТИ като единна държава."НЕ ЗНАМ КОЙ ТЕ ПОДКРЕПЯ С ПЛЮСЧЕТА НО ЦИТИРАНАТА ПО ГОРЕ ГЛУПОСТ ПОКАЗВА ПЪЛНО НЕОСЪЗНАВАНЕ , НЕ САМО ОТ ТЕБ , НО И ОТ ТЕЗИ *** В БРЮКСЕЛ КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ДЪРЖАВАТА."Почти като една държава" е нещо като почти бременна баба столетница.КЪДЕ В ТОВА РАКОВО ОБРАЗОВАНИЕ НАРЕЧЕНО "ЕС" ЗАКОНИТЕ И КОНСТИТУЦИЯТА БЕ ПРИЯТЕЛ?!ВИЖ ГИ ЕВРОКОМИСАРИТЕ ПОДОБНИ НА ТЕЗИ ОТ ВЕЛИКАТА ОКТОМВРИЙСКА РЕВОЛЮЦИЯ!!И ТАМ ПО ПОДОБИЕ НА "ЕС" УПРАВЛЯВАХА С ДЕКРЕТИ !!ЗАЩО СИ МИСЛИШ, ЧЕ ХАЗАРСКИЯ КАГАНАТ КОЙТО ПОСТРОИХА В ЕВРОПА Е "ПОЧТИ" ДЪРЖАВА. ИЗВИНЯВАЙ, НО НЕ НИ ВРЪЩАЙТЕ ВЪВ МИНАЛОТО И ФОРМИТЕ НА КОЛОНИАЛИЗМА!!ВИЖ САЩ И СЪПОСТАВИ ЕВРОПА. ВИЖ КАКВА Е ТАМ ФОРМАТА НА УПРАВЛЕНИЕ И ВИЖ КАКВА Е В ЕВРОПА!ЕДНОТО Е ДЪРЖАВА , А ДРУГОТО НИЩО КАТО ТАКОВА.ТОВА НЕЩО КАТО НИЩО Е ОБРЕЧЕНО И ЩЕ СИ ОТИДЕ. ВЕРВАЙ МИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 4
крас
преди 9 години
Всичко това коетопишеш си е пълна глупост.КАКВИ САМООРГАНИЗИРАЩИ СЕ ДЪРЖАВИ , КАКВИ ПЕТ ЛЕВА?Иде реч за форма на държавно управление, която при всякакви други обстоятелства трябва да бъде изградена не на ПРИНЦИПИ , а на ЗАКОНИ изграждащи се върху КОНСТИТУЦИЯ каквито в Европа въобще не съществуват. САЩ са пример на федеративно управление с ясно разписани закони важащи за отделните щатове , както и за ФЕДЕРАЛНО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО пред който всички ЩАТОВЕ са равнопоставени!Къде я в ЕВРОПА ФЕДЕРАЛНАТА ДЪРЖАВА, КЪДЕ ГИ ЗАКОНИТЕ, КЪДЕ Я КОНСТИТУЦИЯТА.Няма такива и затова ЕС е обречено на разпад!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
крас
преди 9 години
Крайно време е да бъде сложена точката на това раково образование наречено ЕС. ЕС е една безпринципна организация в която реализиране на проекти като СЕВЕРЕН и ЮЖЕН ПОТОК са изцяло в зависимост от интересите на една държава, която е определяща за поведението на останалите стани членки.ЕС не е държава тъй като няма КОНСТИТУЦИЯ и ЗАКОНИ, които да са подобие на федерацията върху чиито принципи са изградени САЩ.В ЕС по подобие на Великата октомврийска революция в СССР, решенията се вземат от някакви КОМИСАРИ, чиято национална принадлежност влияе върху тяхното поведение.ЛИПСАТА НА КОНСТИТУЦИЯ И ЗАКОНИ ОБРИЧА ЕС НА РАЗПАД!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 2
pecan
преди 9 години
По добре ли е един безпринципен съюз . Ако бъде оставена Гърция ще я последва Испания и ще бъде принудена да излезе Германия .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
nobel
преди 9 години
Още по-трудно ще задължиш една мафиотска федерация да спазва правилата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 3
Mike Florida
преди 9 години
ЕС от свободна за търговия зона все повече се опитва да се превърне в някаква форма на държава, която да обезличи националните идентичности на отделните страни при пълен контрол над тяното поведение.Именно заради това и без спазване на основните правила стремежа за задържане на страните в зоната остава на всяка цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 8
evtimvz
преди 9 години
Това изказване означава, че се разрешава на всеки, който е в Зоната да си прави каквото си иска. Еврозоната трябва да е осъзнато събитие на самоорганизиращи се държави, при което постепено границите да изчезнат и да се оформи във вид, подобен на федерация - почти като единна държава. Как ще задължиш една мафиотска държава да спазва правилата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още