IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕС с остра реакция срещу руския забранителен списък

В списъка фигурират и имена на лица от британското разузнаване и висши военни, пише BBC

12:38 | 31.05.15 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейският съюз реагира остро на руския забранителен списък, включващ 89 граждани на ЕС, предава BBC.

Забрана да влизат в Русия е наложена на бивши премиери, външни министри, евродепутати и разузнавачи, предава руското издание Ведомости. Медията посочва, че сред тях е името на бившия британски вицепремиер Ник Клег, на експремиера и евродепутат от Белгия Гай Верхофстадт, на еврокомисаря по разширяването на ЕС Щефан Фюле, на френския журналист Бернар-Анри Леви, на финландския евродепутат Хейди Хаутала и др. В списъка е и името на бившия български посланик в Москва Илиян Василев.

BBC отбелязва, че в списъка са включени имена на лица от британското разузнаване и висши военни, сред които това на генералния  директор на MИ-5 Андрю Раркър и на бившия  шеф на  МИ-6 сър Джон Сауърс.

От медията допълват, че документът е бил изпратен на представители от ЕС във връзка със запитване относно зачестили откази на европейски граждани за влизане в страната. От ЕС определиха забраната като „абсолютно произволна и несправедлива”, допълвайки че ще бъде търсено допълнително обяснение.

Много от включените в списъка имена са открити критици на Кремъл, някои от които са били върнати от Русия през последните месеци. От ЕС допълват, че не веднъж са отправяли запитване относно списъка, но нищо не е било предоставяно до този момент.

Говорител на ЕС коментира, че „списъкът с 89-те имена е били изпратен от руските власти”.

„Ние нямаме друга информация на правна база, критерий или метод за това решение. Ние считаме тази мярка за абсолютно произволна и несправедлива, особено при липса на допълнително разяснение и прозрачност”, допълва той.

BBC отбелязва, че няма официално потвърждение от Руското външно министерство за имената, включени в забранителния списък. Руски дипломат обаче е коментирал, че забраната е наложена заради въведените санкции срещу Москва.

„Защо точно тези хора са в списъка..просто е- това е направено в отговор на кампанията от санкции, проведена срещу Русия от определени европейски страни,” посочва руски дипломат пред ТАСС.

Той е допълва, че Москва е препоръчала на един по-ранен етап на всички дипломати от страните, наложили санкции срещу Русия, да се свържат с руските консулски служби преди да пътуват, за да проверят дали нямат наложена забрана.

„Само едно нещо остава неясно: дали европейските колеги искат тези списъци, за да редуцират неудобствата от възможни откази или, за да представят ново политическо шоу,” е коментирал още дипломатът.

От българското Външно министерството посочиха, че „Българската страна, съвместно с останалите ни партньори от ЕС, ще потърси разяснения за всеки индивидуален случай на европейски гражданин, на който е отказан достъп до Руската федерация”

Повече новини можете да прочетете в сайта на Bulgaria On Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 29.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

3
rate up comment 14 rate down comment 1
Pyramid
преди 9 години
Чудно ми е, какво се чудят. Или са *** и не помнят те какви санкции наложиха първи?това, европата мноого шизофренна бе, пусто. Много!...Само дето няма достатъчно доктори за такъв парад от ***.Язък!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 6
ing5rov
преди 9 години
Е как така за какво да ходят в Москва ? Всичките тия хубавци от списъка са на американска заплата...е сега кат ги резнаха , как ше си изкарват хляба !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 6
lozkhris
преди 9 години
Не е много ясно за какво вреска ЕС...За какво им е да ходят толкова в Москва? Нали Русия е вражеска, агресорска, недемократична страна? Разположила си е тероторията си около всички бази на НАТО !! Това е недопустимо !! Толкова е лош тоя Путин, а колко добре беше при Елцин...И освен това защо не дават равни права на гейовете и не им се радват?!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още