IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските акции поскъпнаха минимално

Пазарите не успяха да наберат инерция на фона на опасенията около Гърция и преди протокола от априлското заседание на Фед

19:15 | 20.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейските акции поскъпнаха минимално

Европейските акции поскъпнаха в сряда, но пазарите не успяха да наберат инерция на фона на опасенията около Гърция и в навечерието на оповестяването на протокола от априлското заседание на Федералния резерв на САЩ, пише CNBC.

Широкият индекс FTSEurofirst 300 записа ръст от 0,52% до 1 614,29 пункта. Лондонският индекс FTSE 100 се покачи с 0,17% до 7 007,26 пункта. В Германия DAX 30 остана без промяна при 11 848,47 пункта. Френският бенчмарк САС 40 днес е нагоре с 0,31% до 5 133,30 пункта.

В Гърция водещият индекс ASE изгуби 0,71% до 840,40 пункта. Коментарите на гръцки народен представител, че страната може и да не направи предстоящо плащане към Международния валутен фонд изпратиха еврото до 3-седмично дъно спрямо долара и подкопаха доверието на фондовите пазари на континента.

"Сега е моментът, в който преговорите трябва да приключат. Сега е моментът на истината, на 5 юни", заяви говорителят на крайнолявото правителство на СИРИЗА Никос Филис пред "Антена 1". "Ако не постигнем дотогава споразумение, което да разреши настоящия проблем с финансирането, няма да се получат никакви средства", добави той. "Няма пари за чуждестранните кредитори, предвид че не са ни давали никакви пари от година. Нямаме средства да направим плащането и това е част от дискусията ни", пояснява той.

През следващия месец Атина ще трябва да направи плащания на обща стойност 1,5 милиарда евро към МВФ, а преговорите с ЕС и МВФ за отпускане на свежо финансиране срещу реформи, преди страната да фалира, все още продължават.

„Една сделка за Гърция може да елиминира голям рисков фактор пред еврото и ще облекчи търговията с него. Един провал, от друга страна, ще бъде ужасяващ“, заяви Маршал Гитлър от IronFX, цитиран от Ройтерс.

Акциите на европейските банки бяха във фокуса на инвеститорите днес, след като швейцарската UBS плати 545 млн. долара на Фед и американското правосъдно министерство, за да избегне съдебно преследване в скандала с Libor.

Британският кредитор Barclays пък ще плати 2,4 млрд. долара за уреждане на съдебните спорове във връзка с валутни манипулации. Акциите на банката поскъпнаха с 3,37%.

Същевременно агенция Fitch свали рейтинга на редица европейски банки. Решението засегна повече от 20 банки от еврозоната, сред които Deutsche Bank, Commerzbank, Unicredit и Raiffeisen Bank International.

Британският ритейлър Marks & Spencer отчете първи ръст на годишната печалба от четири години насам. Акциите на компанията все пак поевтиняха с 0,34%.

Книжата на Burberry изтриха 5% от стойността си, след като производителят на луксозни стоки намали очакванията за финансовите си резултати през 2016 г. заради неблагоприятни валутни изменения и увеличена несигурност на някои пазари.

Френската телеком група Altice оповести, че ще закупи кабелния оператор Suddenlink Communications за 9,1 млрд. долара, като така ще пробие в бързоразвиващия се американски сектор.

Капитализацията на Vodafone скочи с 5 на сто на фона на надеждите за сливане с  Liberty Global, след като Bloomberg писа, че директорът на Liberty Джон Малоун смята, че сделка между двете фирми ще „пасне чудесно“.

Още за резултатите на Marks & Spencer разказва Нейра Чехич от Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още