IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК е против минимална заплата за транспортния сектор в Германия

Според Брюксел това води до ограничаване на свободата за предоставяне на услуги и ограничава свободното движение на стоки

14:42 | 20.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕК е против минимална заплата за транспортния сектор в Германия

Европейската комисия е започнала процедура срещу Германия във връзка с прилагането на Закона за минималната работна заплата в транспортния сектор. Това съобщават от пресцентъра на институцията.

Макар и напълно да подкрепя въвеждането на минимална работна заплата в Германия, Брюксел отчита, че въвеждането на този закон в транспортния сектор на страната води до ограничаване на свободата за предоставяне на услуги и ограничава свободното движение на стоки.

Според Комисията има по-приемливи мерки за социална защита на работещите, които могат да гарантират конкуренцията в сектора.

Берлин има два месеца да отговори на изпратените коментари от страна на Европейската комисия.

Германия е 22-та държава в ЕС, която въвежда минималната работна заплата. От 1 януари 2015 година работещите в страната получават най-малко 8,50 евро на час. Законът важи и за компании, които са регистрирани в чужбина, но извършват своята дейност в Германия.

Компаниите от някои сектори, сред които и транспортният, регистрирани извън Германия, са длъжни да уведомят властите чрез специфични формуляри за заплащането на служителите си.

Ако формулярите не бъдат подадени, компаниите могат да бъдат санкционирани с глоба до 30 хил. Ако служителите в дадена компания получават по-ниско заплащане от предвиденото в закона, санкцията е до 500 хил. евро, допълват от ЕК. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още