IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оланд: И дума не може да става за квоти за мигрантите в Европа

Германският канцлер Ангела Меркел обеща френско-германско предложение за бежанците

21:56 | 19.05.15 г. 12
Оланд: И дума не може да става за квоти за мигрантите в Европа

Френският президент Франсоа Оланд заяви днес в Берлин, че и дума не може да става за квоти за мигрантите в Европа, но че той би искал по-добро разпределяне на бежанците в страните от Европейския съюз, предаде БТА, като се позова на информация на Франс прес.

Не може да става въпрос за квоти за имигрантите, тъй като имаме правила за граничния контрол и политиките за справяне с имиграцията, каза Оланд на обща пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел.

Припомняме, че през миналата седмица ЕК представи предложение, което предвижда да се приемат квоти за страните членки, за да има по-справедливо разпределяне на бежанците, а в случай на криза - да се прехвърлят кандидати за убежище между страните в ЕС. Идеята вече беше остро критикувана от бившия френски президент Никола Саркози. 

Хората, които идват, понеже смятат, че Европа е континент на благоденствието, без да са взети на работа, трябва да бъдат отпращани, такова е правилото. Следователно не може да се говори за квоти, не може да има квоти за тези мигранти, подчерта френският президент.

"Правото на убежище не се подчинява на квоти, това не би имало никакъв смисъл. Ние не приемаме това противоречащо на принципите понятие", каза Оланд и допълни, че когато има бежанци и те се насочват все към едни и същи страни като Германия и в по-малка степен към Франция, Швеция, трябва да бъде направено така, че и други държави да поемат своя дял. 

Германският канцлер Меркел уточни, че двамата с Оланд са поискали от вътрешните министри на страните си да обсъдят предложенията на Европейската комисия. "Има много въпроси, които заслужават задълбочено обмисляне", каза тя.

Един от тях, според нея, е какво да се прави с онези, които няма да получат убежище. "Сигурна съм, че съвсем скоро ще имаме френско-германско предложение за това", заключи канцлерът.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още