IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ръстът отвъд Океана помогна на европейските борси

Инвеститорите се интересуваха предимно от компании от металургията заради спекулациите, че ЕС може да наложи мита на вноса от Русия и Китай

19:30 | 14.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ръстът отвъд Океана помогна на европейските борси

Силното начало на сесията в Wall Street подсили и европейските борси в четвъртък. За първи път през тази седмица индексът EuroStoxx 50 приключи сесията си с ръст. В края на сесията водещият индекс на еврозоната се повиши с 1,37 на сто до 3602,22 пункта, предава CNBC.

Първоначално обаче силното евро се отрази негативно на борсите, след което в късния следобед последва обрат. Преди всичко солидната печалба на американските борси от следобедните часове се отрази положително на европейските индекси. Wall Street  бе подкрепен от данните за пазара на труда. Броят на американците, подали молби за помощи при безработица, е намалял миналата седмица, като средният четириседмичен брой е достигнал най-ниското си равнище от април  2000 г., предаде AP.

Министерството на труда на САЩ съобщи, че седмичните заявления за обезщетения при безработица са спаднали с 1000 до 264 000 с отчитане на сезонните фактори миналата седмица. Това е малко над равнището преди три седмици, когато бе отчетен  15-годишен минимум. Средният четириседмичен брой, който е по-стабилен измерител, е спаднал със 7750 до 271 750, което е най-ниското равнище от 15 години.

Редица борси на Стария континент днес работиха въпреки празника Велики Четвъртък. В Париж CAC 40 се повиши с 1,36 на сто до 5029,31 пункта, в Лондон FTSE-100 скочи с 0,34 на сто до 6973,04 пункта, а германският Dax приключи сесията с ръст от 1,8 на сто до  11 559 пункта.

Инвеститорите се интересуваха предимно от компании от сферата на металургията. Причина за това бяха спекулации за това, че ЕС може да наложи мита за внос на такива стоки от Русия и Китай. Информацията се появи първоначално в специализираното издание Platts.

Книжата на Thyssen-Krupp поскъпнаха с 2,9 на сто и станаха лидер на Dax. В подиндекса MDax акциите на Salzgitter поскъпнаха с 8,5 на сто до двугодишен връх от 36,42 евро за брой. Акциите на Kloeckner & Co поскъпнаха с 6,7 на сто.

Сред губещите бяха BMW със спад от 2,7 на сто и Deutsche Börse с минус 4 на сто.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още