IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Как влияе покачването на доходността по ДЦК в Европа на акциите в САЩ

Американските книжа ще трябва да попеят за своята вечеря, коментират метафорично експерти

20:15 | 07.05.15 г.
Как влияе покачването на доходността по ДЦК в Европа на акциите в САЩ

През последните три седмици доходността по 10-годишния германски държавни ценни книжа (ДЦК) се покачи повече от три пъти, макар и да продължава да е на исторически ниско равнище. Въпреки всичко това е предупреждение за инвеститорите, особено в американските акции, пише CNBC.

"Ниските лихвени проценти подкрепиxa световните цени на облигации през периода на много бавен растеж на макроравнище", изтъкна главният стратег на Convergex Никълъс Колас в бележка до клиентите. "За да се задържат цените на акциите, или за да се покачат в период на повишаване на лихвените проценти, трябва да се видят осезаеми признаци на икономически растеж и повишаване на корпоративните печалби".

Основният проблем е, че ниската доходност по облигациите подкрепя скъпите и по-високодоходните акции, тъй като намалява привлекателността на алтернативните рискови активи. Но доходността по американските ДЦК напоследък се повишили заедно с тази по европейските в ход, които някои инвеститори отдавна очакваха. Ако процентите продължават да скачат, акциите ще трябва да се постараят повече, за да останат все така привлекателни.

"Американските акции ще трябва да попеят за своята вечеря", коментира метафорично Колас. "Песента може да бъде с хубава мелодия за по-ниски лихви, изпята на европейски език по ваш избор. Или пък тя може да бъде стабилна, със стихове, обещаващи енергичност на националната икономика".

Други експерти също имат някои опасения. Техническият анализатор Toд Гордън поглежда на доходността в контекста на очакваното предстоящо покачване на лихвените нива от страна на Федералния резерв на САЩ – ход, който би засегнал акциите.

"Защо има подем на пазара на акции? Защо има разпродажби при облигациите? Защо доларът продава?... Аз се чудя какво ще стане, ако Фед се задейства по-скоро", каза Гордън. "Мисля, че това може да се окаже проблем за капиталовите инструменти, ако в действителност видим увеличение на ставките".

Прогнозирането на инфлацията е сред основните стълбове на бъдещето на паричната политика отвъд Океана. В тази връзка според повечето експерти голямата съвременна грижа е липсата на инфлация или дефлацията, а не размерът на инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:36 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още