IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alcatel-Lucent отново излезе на загуба за първото тримесечие

Френската компания за мрежово оборудване обаче отчете ръст на оперативната печалба след подобрение на брутния марж

09:40 | 07.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Alcatel-Lucent отново излезе на загуба за първото тримесечие

Alcatel-Lucent SA съобщи в четвъртък нова нетна загуба за първото тримесечие. Въпреки това компанията за мрежово оборудване се похвали с ръст на маржа на печалба, предава MarketWatch.

Базираният в Париж производител на безжична техника и интернет компоненти отчете нетна загуба в размер на 72 млн. евро, за първите три месеца на годината в сравнение със загубата от 73 млн. евро за същия период на миналата година.

Коригираната оперативна печалба на Alcatel-Lucent обаче се покачи повече от два пъти до 88 млн. евро в сравнение с 33 млн. евро преди година. Резултатът остана приблизително в съответствие с очакванията на анализаторите, тъй като компанията подобри своя брутен марж до 34,6% от 32,3% година по-рано.

Приходите нараснаха с 9,2% до 3,24 млрд. евро за тримесечието, но спаднаха с 4% след отчитане на въздействието на засилването на долара, което повлия негативно на представянето на дружеството в САЩ. Там са разположени два от най-големите клиенти на Alcatel-Lucent – Verizon Communications Inc и AT&T Inc.

Alcatel-Lucent продължи да харчи от средствата си в брой, оповестявайки загуба на свободен паричен капитал в размер на 332 млн. евро през първото тримесечие. Година по-рано компанията се раздели с кеш в размер на 398 млн. евро.

Въпреки това главният изпълнителен Мишел Комб потвърди ангажимента си, че Alcatel-Lucent ще отчете първата си пълна година на положителен свободен паричен капитал през 2015 г.

"В тази предизвикателна среда, и по-специално забавяне в Северна Америка, Alcatel-Lucent е в състояние да увеличи своя марж", заяви в конферентен разговор с журналисти Комб.

Преди представянето на отчета акциите на френската компания за мрежово оборудване затвориха сесията в Париж в сряда с 3,6% ръст до 3,21 евро за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още