IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Специален орган ще контролира регулациите за бизнеса в ЕС

Всички нови законодателни предложения ще подлежат на допълнително одобрение, за да се избегне допълнителната тежест върху предприятията

14:28 | 01.05.15 г.
Специален орган ще контролира регулациите за бизнеса в ЕС

Независим контролен орган ще одобрява новите законодателни предложения в Европейския съюз (ЕС) още преди да бъдат внесени за разглеждане, за да е сигурно, че няма да се налага допълнителна тежест за предприятията.

Това се посочва в доклад на Европейската комисия (ЕК), с който онлайн изданието EUObserver.com разполага.

Шестчленен борд за контрол на регулациите ще бъде натоварен задачата да следи оценките на въздействието на новите законодателни предложения и оценката на разходите за изпълнение на съществуващите разпоредби, пише в документа. Всички оценки на въздействието ще трябва да получат одобрението на съвета преди законопроектът изобщо да се разгледа от 28-те еврокомисари.

Трима от членовете на този борд се предвижда да идват извън институциите на ЕС.

Документът е част от стратегията за по-добро регулиране, която трябва да стартира в средата на май. Планът е на холандския еврокомисар Франс Тимерманс, първи заместник-председател на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Тимерманс е натоварен със задачата да намали бюрокрацията за предприятията.

Правителствата и бизнеса в ЕС са критично настроени към обема на новите закони, приети от институциите на общността. Затова и работната програма на Юнкер се простира върху само пет страници и включва само 23 нови инициативи - много по-малко от обичайното.

В доклада на Тимерманс е записано, че се предвиждат три месеца на обществени консултации при подготовката на нови законодателни предложения за оценката на тяхното въздействие върху бизнеса. След като бъдат публикувани са предвидени още два месеца консултации за обратна връзка. Всичко това ще бъде изпращано на Европейския парламент (ЕП) и Съвета на ЕС при гласуването на законите.

Еврокомисията се предлага да провежда публични консултации и за техническите мерки за изпълнение, известни като делегирани актове. Текстовете ще се публикуват на сайта на ЕК за един месец, преди да се гласуват от правителствата на държавите членки.

Мярката се налага, тъй като депутатите в ЕС все по-често използват делегирани актове, за да се справят с много политически въпроси, често в опит да ускорят законодателния процес.

"Много обещания за намаляване на бюрокрацията в ЕС идват от Брюксел през последните години, но досега не се случи много”, коментира пред медията Винченцо Скарпета, политически анализатор за Open Europe. "Само времето ще покаже дали новата Комисия е сериозна по отношение същественото намаляване на регулаторната тежест върху бизнеса в цяла Европа”, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още