IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските акции с най-силен спад от началото на годината

Еврото записва силно представяне срещу долара и йената заради слабия растеж в САЩ

19:26 | 29.04.15 г. 3
Европейските акции с най-силен спад от началото на годината

Европейските акции отбелязаха най-силния си спад от началото на годината заради резкия спад на акциите на минните компании и данните за икономическия растеж в САЩ, съобщава Bloomberg.

Регионалният Stoxx Europe 600 се понижи с 2,2% до 397 пункта, като сви ръста си от началото на годината до 16%. Индексът разшири спадовете, след като излезе докладът за брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ заради спада при пазарната оценка на компаниите – водещи износителки.

В Германия DAX 30 се срина с 3,21% до 11 433 пункта, във Великобритания FTSE 100 изгуби 1,2% до 6 946 пункта, а във Франция CAC 40 изтри 2,6% до 5 039 пункта.

От 19-те индустриални групи най-силен спад претърпяха книжата на минните компании. Акциите на Antofagasta Plc и Outokumpu Oyj поевтиняха със съответно почти 2% и 12% заради влошеното производство и очакванията за по-слаби резултати, което повлече целия сектор.

“Европейските пазари се справяха доста добре през първото тримесечие заради надеждите за по-добри финансови отчети”, коментира Пиер Мутон от консултантската компания Notz, Stucki & Cie. “В момента сме в сезона на отчетите и не трябва да се изненадваме, че пазарът е волатилен. Става много трудно за минните компании да се представят добре”, допълва той.

Инвеститорите продължават да гадаят и кога Федералният резерв на САЩ точно ще започне да увеличава лихвите, особено след данните за отслабената икономика на страната, които излязоха днес. Очакванията са, че Фед няма да проеня лихвите през този месец.

Същевременно еврото записва силно представяне срещу долара и йената заради слабия растеж в САЩ. Единната европейска валута поскъпна с 1,4% спрямо зелените пари и с 1,5% спрямо японската валута след публикуването на доклада. Спрямо долара еврото достигна връх за днешната сесия от 1,1163, а спрямо йената – 132,64.

Откакто падна под ниво от 1,05 долара в средата на март, еврото е поскъпнало с над 6 на сто спрямо долара, отбелязва MarketWatch.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:15 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
lozkhris
преди 9 години
И аз съм шокиран...:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
sssaaa
преди 9 години
Един свестен коментар да прочета в сайта. Незнам само още как не е изтрит?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
lozkhris
преди 9 години
Очевидно никой не разбира, че днес е началото на победата на Путин над тези, които му спретнаха веселбата...Както подчертах преди няколко месеца, Америка не може да си позволи това, което можеше по времето на Рейгън. Тогава икономиката им растеше с бесни темпове и нямаше проблем петролът да се държи дълго време евтин. Не и сега. Сега в Америка никой не работи, всички дърпат кредити, задлъжнялостта на правителството и домакинствата е на абсурдно високи нива, средната класа е почти унищожена, Путин и Асад се оказаха костеливи орехи, шистовата авантюра не стресна Саудитска Арабия и дори най-близките съюзници отиват в банката на Китай...Америка не може да си позволи силен долар и евтин петролЗа да сложиш Русия на колене е необходимо да държиш петрола на 30$ в продължение поне на 3 години.No chanceСпете спокойно, деца. Догодина в САЩ има избори. Септември стартира следващото QE
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още