IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Allianz: Очакваме голяма ротация при европейските акции

Инвестицията в ДЦК не дава нищо на инвеститорите, посочват от инвестиционния гигант

10:48 | 23.04.15 г.
Allianz: Очакваме голяма ротация при европейските акции

Възможността за "голяма ротация" в европейските акции може би вече е в ход с оглед на ниската или дори отрицателна доходност на пазарите на държавни облигации, заявяват експерти пред CNBC.

"Ние все още виждаме, особено в Европа, възможността за голяма ротация", посочва Нийл Дуейн, главен инвестиционен директор в Allianz Global Investors. "Смятаме, че има държавни ценни книжа за над 5 трлн. евро, които не дават нищо на инвеститорите, а дори и да си купил един европейски ETF (борсово търгуван фонд), получаваш доходност от поне 3,1%".

Основната причина доходността да отстъпи до рекордно ниски стойности е програмата за стимулиране на ЕЦБ в размер на над 1 трлн. евро. За пример, доходността по 10-годишните германски ДЦК е само 0,07% в понеделник, като според много експерти може да спадне и под нулата още до края на тази седмица.

Европейските акции междувременно постигат рекордни върхове през тази година, подпомогнати не само от количествените улеснения на ЕЦБ, но и от слабото евро и по-добрите перспективи за икономиката на еврозоната.

Общоевропейският бенчмарк EuroStoxx 600 добавя 18% към днешна дата през 2015 г., надхвърляйки 15-годишен връх. Покачването му изпреварва ръста в САЩ, където S&P 500 е нагоре с 17 на сто. Японският Nikkei 225 пък напредва с 12,5% от 1 януари насам.

Въпреки това Дейвид Оуен, главен икономист за Европа в Jefferies International, побърза да разчупи страховете, че европейският пазар не е застрашен от балон.

"Европа се възстановява и растежът в Европа е изненадващ... Чакаме отчетите да оправдаят съотношението между текущата цена на дадена акция и нетната печалба на ценна книга", казва той. "Няма балон на пазара на акции... Няма проблем от гледна точка на надценяване на пазарите като цяло".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още