IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Растежът в Германия може да е значително по-висок

Влиятелният Ifo Institute вече очаква ръст от 2,1% през 2015 г. вместо 1,2%, след като евтиният петрол и слабото евро подкрепят икономиката

19:56 | 16.04.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Растежът в Германия може да е значително по-висок

Икономическия растеж на Германия се очаква да бъде много по-висок от очакваното тази година, обяви днес влиятелният мюнхенски Ifo Institute Мюнхен, съобщава CNBC.

Аналитичният център заяви, че германският брутен вътрешен продукт (БВП) сега се очаква да нарасне с 2,1% през 2015 г. спрямо есенната прогноза от едва 1,2%.

"Ниската цена на петрола оставя на германците повече пари за харчене, а слабото евро подкрепя износа", коментира Тимо Волмершаузер от Института. 

Безработицата в страната също се очаква да спадне - от вече ниското ниво от 6,7% през 2014 г. до 6,3% през 2015 г. и 5,9% през 2016 г.

"Германия се представи много добре в края на миналата година, когато БВП се повиши с 0,7% на тримесечна база, което до голяма степен се дължеше на - необичайно за Германия - потребителския сектор (който е слабото звено в немската икономика от финансовата криза през 2008 г. насам)“, коментира Дженифър Маккоун, старши икономист в Capital Economics, които също ревизираха прогнозата си за германския растеж през тази година до 2% от 1,5% досега.

Маккоун обаче поставя под съмнение значимостта на слабото евро за германското възстановяване. "Може би е изненадващо, но засега ръстът на износа се запазва сравнително скромен, поне по немските стандарти. Наистина не изглежда за момента еврото да упражнява силно положително влияние, което е изненадващо, имайки предвид, че то се обезценява от осем-девет месеца", каза тя.

Възможно обаснения за недостатъчния ръст на износа са структурни фактори и забавеният ефект от слабото евро, посочва Маккоун. "Ние очакваме умерено възстановяване на германския износ, като еврото окаже положително въздействие, но не мисля, че това ще означава бум в Германия", каза тя.

Същевременно Европейската централна банка публикува днес резултатите от своето Иследване на професионалните анализатори за второто тримесечие, в което растежът на еврозоната е ревизиран до 1,4% за 2015 г., в сравнение с предишни очаквания за 1,1%. За 2016 г. и 2017 г. БВП се очаква да нарасне съответно с 1,7 и 1,8%, в сравнение с по-ранните оценки за ръст от 1,5 и 1,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
redcretin
преди 9 години
Заглавието на статията е подлъгващо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още