IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските акции получиха тласък от добрите новини от еврозоната

Положителният отчет на Carrefour изпрати акциите на френската верига супермаркети нагоре с 2,5%

20:18 | 10.04.15 г.
Европейските акции получиха тласък от добрите новини от еврозоната

Европейските акции затвориха c повишение в петък, стимулирани от допълнителната ликвидност в еврозоната и новините за сливания и придобивания от седмицата.

Общоевропейският бенчмарк EuroStoxx 600 получи тласък от технологичните акции. Производителят на чипове ARM Holding oтчете ръст от 2 на сто, след като гигантите Apple и Samsung предприеха нова офанзива по пускане на нови продукти на пазарите.

Френската верига супермаркети Carrefour постигна покачване от 2,5% след представения положителен финансов отчет за първото тримесечие в петък.

Акциите на HSBC се покачиха с 0,2 на сто въпреки съобщенията, че банковият гигант е част от официално криминално разследване във Франция във връзка с предполагаеми минали данъчни престъпления на стойност над 1 млрд. евро.

От макроикономическа гледна точка пазарите продължават да са стимулирани от слабото евро, което остава под натиск на фона на програмата на Европейската централна банка за вливане на ликвидност за около 60 млн. долара месечно и ограничаването на опасенията, че Федералният резерв на САЩ ще предприеме покачване на лихвите.

Гръцкият въпрос продължи да бъде в центъра на вниманието. Премиерът Алексис Ципрас опита да успокои опасенията, които може да е предизвикало неговото посещение в Москва сред европейските партньори на Гърция, като заяви, че макар Русия да е "стратегически избор" за Атина, гръцкото правителство ще търси решение на проблемите си с дълга в рамките на еврозоната.

"За Гърция Русия е съставна част от нейната динамична, многостранна външна политика, която има за цел да използва геополитическата позиция на Гърция по такъв начин, че страната отново да получи перспективи за растеж и да засили своята роля на международната сцена", заяви Ципрас в реч пред Московския институт по международни отношения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още