IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

САЩ се опасяват от увеличаващия се дисбаланс на световната икономика

Еврозоната и Япония да предприемат мерки за стимулиране на вътрешното търсене, смятат от американското финансово министерство

15:00 | 10.04.15 г. 4
САЩ се опасяват от увеличаващия се дисбаланс на световната икономика

Американското финансово министерство предупреди за "увеличаващия се дисбаланс" на световната икономика, който основният проблем на света в момента, като призова еврозоната и Япония да предприемат мерки за стимулиране на вътрешното търсене.

Според властите отвъд Океана еврозоната и Япония не трябва да разчитат единствено на паричната политика за стимулиране на икономическия растеж, предава "Финмаркет".

В 6-месечния доклад изпратен от министерството до Конгреса на САЩ се отбелязва, че възходящият тренд на щатската икономика остава "непроменен" въпреки отслабването на възстановяването през първото тримесечие на 2015 г., докато икономическата динамика в чужбина е "разочароваща".

В доклада се посочва, че някои страни отдават твърде голямо внимание на стимулирането чрез централните банки като инструмент за покачване на икономическия растеж. Според представителите на американското Министерство на финансите тези държави трябва да използват мерки за фискално стимулиране, както и да въведат реформи, които да подкрепят икономическия растеж.

Страните от еврозоната трябва да предприемат "всички разумни мерки" за стимулиране на вътрешното търсене, се казва още в доклада.

Финансовите експерти подчертаха важността на мерките, предприети от Европейската централна банка във връзка със заплахата от дефлация, и по-специално – програмата за количествено облекчаване. Въпреки това те настояват, че еврозоната трябва да направи повече, поглеждайки към други инструменти, за да се допринесе за нарастването на търсенето в световен мащаб.

Докладът също така отбелязва като тревожен фактор слабото вътрешно търсене в Япония. По данни на Министерството на финансите японските власти разчитат твърде много на паричната политика. Освен това те не са предприели достатъчно мерки за компенсиране на последиците от миналогодишното увеличение на данъка върху потреблението.

В същото време според анализаторите постига "истински напредък" във връзка с укрепването на юана спрямо долара през последните шест месеца. Въпреки това, се казва в доклада, китайската национална валута остава "значително подценена".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:18 | 31.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
pecan
преди 9 години
Странно е колко човечеството е подвластно на вербалните изказвания. Ще се вдигне лихвата ,няма да се вдигне и отношението евро долар се мести в рамките на 5 % . Независимо че еврото пада и може да продължи да го прави доларът е доста надценен. Разбира се американците се надяват на тяхното военно превъзходство за да диктуват правилата на играта . Икономическото е на страната на Европа . За мен политиката с количествените облекчения е само едно скрито прибиране на парите на вложителите . Това не е правилен стимул за икономиката .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 0
SS-23
преди 9 години
Браво, евала! Не веднъж съм го казвал това, макар и по различен начин!Именно изкуствено стимулираното търсене, чрез предоставяне на "пари в аванс", които пари реално, физически като маса , не съществуват е в дъното на сегашният световен финансов колапс!...п.п. Гледам сега са пуснали една статия за един дето ще ми казва, "как да продавам с 15% по-скъпо"... ама една статия няма за това - как да купя с 15% по-евтино! :)))) вашта мама ... продавачи ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 1
balkando
преди 9 години
Практиките за изкуствено повишаване на търсенето в крайна сметка са причина за сегашната криза. Надутите заради тях балони нямат край. Всъщност икономиката е наука за справедливото разпределение на ограничени ресурси, а не за наука за печалби, свръхпроизводство и замърсяване. Все по-близо сме до "Проклятието на Мидас" от Фредерик Пол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 0
abdul
преди 9 години
"власти разчитат твърде много на паричната политика" каза държавата, която има държавен дълг от печатане на хартийки над 17 трлн. долара, и провеждаше парична политика чрез QE на стойност десетки млрд. $ на месец в продължение на 6 години! Равносметката е -4.5 трлн. $ или -4 500 000 000 000 $ напечатани хартийки, които трябва да се връщат (ако изобщо се върнат някога) при много тарикатска лихва от 0$ (ако не и < 0) и после някой изобщо има наглостта да пита защо има дефлация? Това е безобразие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още