IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Shell съкращава още служители във Великобритания

Още 250 работни места ще бъдат закрити на Острова

16:52 | 26.03.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Shell съкращава още служители във Великобритания

Петролният концерн Royal Dutch Shell съобщи,  че ще съкрати още 250 работни места в британското си подразделение за добив на петрол и газ в Северно море и ще промени организацията на смените, като целта е да намали разходите си и да повиши конкурентоспособността си, предава Ройтерс, цитирана от БТА. 

Припомняме, че през август миналата година компанията вече съобщи, че възнамерява да съкрати други 250 работни места. Концернът отбелязва, че обмисля организация на работата "три седмици работа - три седмици почивка".

Във Великобритания добивът на петрол и газ в Северно море  дава работа на над 400 000 души и носи на държавата 5 млрд. британски лири (7,47 млрд. долара) годишно, отбелязва Ройтерс. Инвестициите обаче спряха заради високите разходи, високите данъци и спадащите цени на петрола. 

През миналата седмица Великобритания обяви редица намаления на  данъците и облекчения за инвестициите в сектора, вслушвайки се в призивите за помощ от компаниите, добиващи петрол и газ в Северно море, борещи се с високите разходи и понижаващите се цени.

И докато тези мерки са широко приветствано от промишлеността, някои от участниците на пазара изразиха резерви относно това дали те ще са достатъчни, за да се компенсира съществената разлика на цената на петрола.

Пол Гудфелоу, бивш вицепрезидент на Shell за Обединеното кралство и Ирландия, заяви, че реформите на фискалния режим са „стъпка в правилната посока“, но на индустрията е необходимо да удвои усилията си за справяне с разходите и повишаване на рентабилността, ако Северно море продължи да привлича инвестиции.

Shell също така заяви, че е взето решение за въвеждане на принципа "три седмици работа - три седмици почивка". В резултат на това служителите ще работят три седмици, след което ще са в почивка за три седмици, за разлика от по-традиционните модели за две седмици на работа, следвани от две или три седмици почивка. Предложението ще бъде обсъдено с Комитета по персонала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
Е що бе, нали уж беше добре за икономиката като са ниски цените на петрола ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още