IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕС планира да включи Сърбия в Енергийния съюз

За Белград са предвидени 200 млн. евро от предприсъединителните фондове на ЕС до 2020 г.

20:26 | 25.03.15 г. 7
ЕС планира да включи Сърбия в Енергийния съюз

Европейският съюз (EC) планира да включи Сърбия във формирането на европейския Енергиен съюз, съобщи днес представителят на делегацията на ЕС в Сърбия Фрейк Янмат, като подчерта, че ЕС ще подкрепи финансово проекти за енергийно свързване на страните в региона, предаде TANJUG.

На конференция за Енергийния съюз на ЕС в Белград Янмат каза, че за Сърбия са предвидени около 200 млн. евро от предприсъединителните фондове на ЕС, които ще бъдат усвоени до 2020 г. Значителна част от тези средства са предназначени за енергийния сектор. Освен това за енергийни проекти в региона ще могат да се теглят и кредити от Европейската инвестиционна банка.

"Сърбия е зависима от вноса на газ от Русия и ще бъде добре да има и други източници на снабдяване", каза Янмат.

Той съобщи, че ЕС ще отпусне значителни средства за изграждането на двупосочен газопровод между Сърбия и България, защото е важен за енергийната сигурност в региона.

Янмат посочи, че Енергийният съюз, който формално бе основан в началото на тази година, тепърва ще придобива форма, тъй като е нещо като "жив организъм". Той изтъкна, че целта на съюза е повишаване на енергийната ефективност на страните членки, намаляване на зависимостта им от внос, икономия на енергия и намаляване на вредното влияние на енергийния сектор върху околната среда.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 24.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 2
nobel
преди 9 години
Ако природният газ, който купуваме от Русия е ОРЪЖИЕ, аз съм ЗА такова оръжие. И от щатите да ни предложат от същото оръжие пак ще съм много съгласен да го купуваме. За съжаление за сега не се предлага само ИСТИНСКО ОРЪЖИЕ И ВОЕННИ БАЗИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 5
Stefan--L
преди 9 години
*** си наистина като железен кон ! За какво газово оръжие говориш бе *** ? Северен поток знаеш ли колко милиарда куб/м газ вкарва в Европа дневно ? Кажи ми един доставчик на такива кубици газ в Европа или в Света който може да задоволи нуждите на полкова мног държави ? *** найстина си кух като железен кон много добре си поставил ника
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 12
Ironhorse
преди 9 години
Хахаха,кремълските мразилки са в потрес, че ЕС отнема газовото оръжие на ***.До 1,2,3 и 4.Ако Сърбия не желае да е в Енергийния съюз, никой не може да я принуди.Това да не е фашиста ***, който не приема не за отказ а пуска войските да завладяват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 10
Stefan--L
преди 9 години
Също както при нас ! Ще купят правителството което да вкара Сърбия в евровестерският хомосексуален съюз защото много страни вече искат да излизат ето Исландия официално отказа да влиза, Гърция с сигурност ще излезе Англия ще проведе референдум и най вероятно ще излезе Испания Поругалия Италия и Кипър са на *** Унгария също ! На кого е нужен педерашкият ес
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 10
Сините камъни
преди 9 години
За Косово имах предвид, че и те какво искаха, какво стана?Косовари напускат масово страната си!Чудят се по кой път да вървят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 11
Сините камъни
преди 9 години
Покрай голямото насиране на Щатите в Украйна, за "анексирането" на Крим, се позамислих, ние всъщност как влязохме в ЕС? А в Косово?Имаше ли референдум, някой попита ли ни?Значи и ние сме анексирани от една банда чиновници, а те на кой Господ се кланят някой друг господ знае!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 7
nobel
преди 9 години
А ЕС планира ли, поне от кумова срама да ПОПИТА Сърбия дали е съгласна. Или вече те включват без да те питат. Просто се събуждаш една сутрин и разбираш, че вече си част от "голямото семейство".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още