IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК одобри 22 национални програми за финансиране на интеграцията и сигурността

Успешното функциониране на миграционната политика е от съществено значение за успеха на нашите общества, посочва от Комисията

17:00 | 25.03.15 г.
ЕК одобри 22 национални програми за финансиране на интеграцията и сигурността

Европейската комисия (ЕК) одобри днес 22 нови многогодишни национални програми по линия на фонд "Убежище, миграция и интеграция" (ФУМИ) и фонд "Вътрешна сигурност" (ФВС) за периода 2014-2020 г. на обща стойност около 1,8 млрд. евро, съобщиха пред БТА от пресслужбата на Комисията.

По-късно тази година ще бъдат одобрени още 36 национални програми. Тези две направления на предоставяното от ЕС финансиране подпомагат усилията на държавите членки в областта на убежището, миграцията и интеграцията, както и на вътрешната сигурност.

"Миграцията е сред десетте приоритета на сегашната Комисия. Успешното функциониране на миграционната политика във всички нейни аспекти е от съществено значение за успеха на нашите общества като цяло. Ние искаме хората да се радват на благоденствие и да живеят в безопасност. Но държавите членки не могат да постигнат това сами. Ето защо Европейската комисия винаги е подкрепяла по осезаем начин държавите членки и ще продължи да прави това", заяви еврокомисарят по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос. 

Финансирането по ФУМИ подкрепя усилията на национално равнище с цел подобряване на капацитета за приемане, подобряване на качеството на процедурите по предоставяне на убежище в съответствие със стандартите на Съюза, интегриране на мигрантите на местно и регионално равнище и увеличаване на устойчивостта на програмите за връщане.

С програмата по ФВС се подкрепят националните усилия за подобряване на управлението на границите на държавите членки (по-специално чрез използването на оперативно съвместими модерни технологии), за подобряване на трансграничното сътрудничество в областта на правоприлагането и за засилване на способността на държавите членки да управляват ефективно рисковете, свързани със сигурността, като тероризма и агресивната радикализация, трафика на наркотици, киберпрестъпността и киберсигурността, трафика на хора и други форми на организираната престъпност. 

В допълнение към основните разпределени средства по-голямата част от програмите, одобрени от Комисията днес, се ползват от допълнителни средства, предоставени на някои държави членки, доброволно въвели специфични действия със силно транснационално измерение. Допълнителното финансиране по някои от програмите на ФВС ще бъде инвестирано в закупуването на мащабно оборудване, което ще бъде предоставяно за ползване при съвместни операции на Frontex винаги, когато това е необходимо.

В периода 2014-2015 г. близо 100 млн. евро, предоставени по програми на ФУМИ, ще бъдат използвани за подпомагане на програмата на ЕС за презаселване.

С общ бюджет от почти 7 млрд. евро за периода 2014-2020 г., ФУМИ и ФВС са основните финансови инструменти на ЕС за инвестиции с цел постигане на една отворена и сигурна Европа.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още