IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските акции приключиха с ръстове днешната сесия

Най-силни повишения записаха акциите на банките

19:30 | 24.03.15 г.
Европейските акции приключиха с ръстове днешната сесия

Европейските акции приключиха с ръстове днешната сесия. Най-силни повишения записаха акциите на банките, съобщава Bloomberg.

Регионалният Stoxx Europe 600 се повиши с 0,4% до 403,87 пункта, като компенсира първоначалния спад, след като стана ясно, че бизнес активността в еврозоната се е увеличила повече от очакваното. В Германия бизнес активността нараства вече 23-ти пореден месец, показват данните на Markit.

От водещите европейски индекси само FTSE във Великобритания отбеляза спад – 0,25% до 7 020 пункта. В Германия DAX 30 се повиши с 0,93% до 12 006 пункта, а във Франция CАC 40 добави 0,66% до 5 088 пункта.

Водещият гръцки индекс ASE добави почти 4 на сто днес, след като канцлерът на Германия Ангела Меркел и премиерът на Гърция Алексис Ципрас потвърдиха, че Гърция принадлежи на Европа и че всички искат икономиката на страната да преодолее затрудненията.

Пазарната оценка на испанската Banco Santander SA и италианската Intesa Sanpaolo SpA се увеличиха с по над 1,5 на сто. Акциите на френската Societe Generale SA поскъпнаха с близо 3 на сто.

Същевременно акциите на Deutsche Lufthansa AG поевтиняха с 1,5%, след като самолет на подразделението и за бюджетни полети Germanwings се разби във френските Алпи. Съобщава се за 150 жертви.

“Важно е, че Германия – експортният двигател на еврозоната, успява да движи възстановяването на Европа”, коментира пред агенцията Витолд Барке, стратег от Nomura International в Лондон.

Европейските акции са поскъпнали с 18 на сто от началото на годината, като регионалният индекс Stoxx Europe 600 записа най-високото ни равнище от 2000 г. през миналата седмица, след като Европейската централна банка започна програмата си за количествени улеснения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още