IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германците пропускат възхода на DAX

За 15 години броят на домакинствата, инвестиращи в акции, намалява с една трета

12:13 | 21.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	DАХ прибави 21% към стойността си от началото на годината и 200% от февруари 2009 г. насам. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

DАХ прибави 21% към стойността си от началото на годината и 200% от февруари 2009 г. насам. Снимка: Ройтерс

Тази седмица на борсата във Франкфурт германските акции поскъпнаха рекордно, но средно статистическите работещи германци не празнуват, пише Financial Times.

През 2014 г. само 8,4 млн. германци, или 13% от населението, притежават акции или дялове във взаимни фондове, сочат данни на лобистката група Deutsches Aktieninstitut. Броят им намалява с една трета от 2001 г. насам. В САЩ 52% от домакинствата държат акции, показват данни на Федералния резерв на САЩ, а делът на британските домакинства е 18%, разкриват официалните данни във Великобритания.

Индексът на сините чипове DAX, който включва имена, познати на всяко домакинство, като Volkswagen, Siemens и BMW, затвори над 12 000 пункта за пръв път на 16 март, след като инвеститорите заложиха, че по-евтиното евро ще стимулира износа. Но обикновените германци пропуснаха момента за покупка, а на ръстовете се радват основно международните инвеститори.

„Когато германците чуят наименованието Adidas, те не осъзнават, че това също е нещо, в което могат да инвестират“, смята анализаторът от DWS Хенинг Гебхард.

От край време германците предпочитат да влагат свободните си парични средства в нискорискови активи и застрахователни продукти, като са подозрителни, когато става дума за нещо, което може да е обект на спекулация.

Избягването на акциите отразява по-широкото германско приреснение спрямо финансовите пазари, което е на преден план по време на продължителната криза в еврозоната. Става дума за това, че политиците често обвиняват англо-саксонските пазари и спекулантите за сътресенията.

Но за германските спестители подобно отношение вече може да не е оправдано. Доходността по банковите депозити намаля, тъй като Европейската централна банка понижи лихвените проценти до рекордно ниски нива. Междувременно DАХ прибави 21% към стойността си от началото на годината и 200% от февруари 2009 г. насам.

Лари Финк, главният изпълнителен директор на най-голямото управляващо дружество в света BlackRock, споделя пред Der Spiegel, че „мнозина германци спестяват по грешен начин и трябва да преосмислят инвестиционното си поведение. От дълго време насам моето кредо е, че германците трябва да инвестират повече в акции.“

Германската фондова индустрия се радваше на солидни притоци през януари – месец, който бе най-силният за фондовете от началото на 2007 г., но не е ясно на какво се дължи интересът на новите инвеститори.

За да промотира инвестициите в акции, на 16 март Deutsche Boerse проведе ден на отворените врати. Освен това онлайн брокерите предложиха да се откажат от обичайните такси и комисиони, които събират при търговията с компоненти на DAX и при някои от борсово-търгуваните си фондове.

Като цяло част от скептицизма на германците е на психологическа основа. В началото на 2000 г. милиони германци купуваха акции при частичната приватизация на Deutsche Telekom, чиито книжа по това време бяха определени като „акциите на народа“ (Volksaktie).

Но инвеститорите се опариха, когато Deutsche Telekom отписа част от имотния си портфейл и преживя спукването на дот-ком балона. Разочарованието се задълбочи през 2007 г., когато фалитът на Lehman Brothers предизвика рецесия в Германия и остра разпродажба на фондовия пазар.

Но освен това са налице и структурни причини за слабото притежание на акции. Германците не изпитват голяма нужда да следят фондовия пазар поради начина, по който спестяват за пенсия. За разлика от САЩ, където работодателите инвестират на пазара фиксирани вноски по определен пенсионен план, редица германци разчитат на държавната пенсионна система, която заменя част от работните им заплати, получавани преди навършване на пенсионна възраст.

Освен това германците разчитат силно на местните спестовни банки за финансови съвети, като част от тези институции не са склонни да окуражават клиентите си да инвестират в акции заради тежестта на някои регулаторни правила.

Данъчната система също играе своята роля. Реформа в законодателството от 2008 г. сложи край на възможността капиталовата печалба от финансови инструменти, държани за повече от една година, да бъде освобождавана от данък. Освен това данъчният кодекс не предлага много предимства на работодатели, които предлагат пенсионни схеми.

Deutsches Aktieninstitut иска подобряване на финансовата грамотност, за да могат младите хора, които напускат образователната сфера, да имат по-ясна представа за това как да управляват финансите си и да трупат богатство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още