IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch понижи перспективата по рейтинга на Финландия до "негативна"

Сред основните причини са забавящата се икономиката, застаряването на населението и спадът на износа за Русия

11:24 | 21.03.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Fitch понижи перспективата по рейтинга на Финландия до "негативна"

Fitch Ratings коригира кредитната перспектива на Финландия до "негативна", позовавайки се на забавящата се икономиката на страната, спад в ключови сектори на промишлеността, свиването на износа за Русия и застаряването на населението, предава The Wall Street Journal.

Fitch обаче запазва финландския топ ААА рейтинг основно поради "разумното управление на фискалната политика". Негативната перспектива обикновено е сигнал за бъдещо понижаване на рейтинга. Сред основните изтъквани причини от Fitch са отношенията на Европа с Русия, която е третият по големина търговски партньор на Финландия.

През октомври миналата година Standard & Poor’s Ratings Services отне топ рейтинга на Финландия ААА, смъквайки го с една степен до AА+, позовавайки се на продължаващите икономически проблеми в страната.

Финландия, която постигаше относително стабилен икономически растеж на фона на цялостното представяне на региона, все още се бори да се възстанови от финансовата криза през 2008 г. Според оценки на Fitch финландската икономика се е разширила в реално изражение с едва 0,1% през 2014 г. Реалният БВП е с цели 7% под равнището непосредствено преди началото на кризата.

Fitch обяви, че очаква БВП на Финландия да нарасте с 0,5% през 2015 г. и с 1,3% през 2016 г.

В други доклади агенцията посочи, че потвърждава рейтингите на Турция, Гана и Конго.

Перспективата на Гана обаче вече е "негативна", което е сигнал за възможно понижаване на оценката. Според агенцията африканската страна може да има бъдещи проблеми поради значителното увеличаване на публичните разходи преди местните парламентарни избори, което е в противовес с целите, определени от Международния валутен фонд за развитието на страната. Изборите за народни представители ще се проведат в началото на 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още