IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария ще сътрудничи на ЕС в борбата с укриването на данъци

Берн и Брюксел подписаха предварително споразумение за събиране и обмен на данни за банкови сметки

20:15 | 19.03.15 г. 1
Швейцария ще сътрудничи на ЕС в борбата с укриването на данъци

Швейцария и Европейският съюз (ЕС) подписаха предварително споразумение, което ще затрудни избягването на данъци от европейците чрез укриване на пари в швейцарски банки, предадоха световните агенции.

Споразумението, подписаното днес в Брюксел, предвижда двете страни да започнат да събират данни за банкови сметки за гражданите си от 2017 година и да започнат да обменят тази информация година по-късно, отбелязва Асошиейтед прес.

Швейцарското правителство посочи в изявление, че споразумението ще допринесе значително за предотвратяване на укриването на данъци, съобщава БТА.

Швейцария вече подписа документ за автоматична обмяна на информация с Австралия, за да се отърве от имиджа си на убежище за офшорни данъчни измами, припомня АП.

Страната работи по подобно споразумение и със САЩ.

Брюксел се опитва да встъпи в партньорство и с Андора, Лихтенщайн, Монако и Сан Марино в борбата с избягването на данъци. Австрия и Люксембург вече се съгласиха да сътрудничат за разкриване на лица, които укриват данъци.

Швейцария е най-големият център в света за управление на офшорни сметки, следвана от Сингапур. Ролята на алпийската страна в процеса по укриване на данъци привлече световното внимание, след като Международния консорциум на разследващите журналисти разкри данни за мащабни схеми за укриване на доходи и оттам – на данъци.

Според доклад от 2013 г. над 7,6 трлн. долара са укрити в данъчни убежища, което означава, че правителствата по света са претърпели годишни загуби от порядъка на над 200 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
nobel
преди 9 години
Швейцария ще сътрудничи в борбата с укриване на данъци ....... ама друг път. До тогава ще сътрудничи на укриващите данъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още