IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските акции достигнаха най-високите си нива от 2000 г. насам

Регионалният индекс Stoxx Europe 600 нарасна с 0,6% до 400,83 пункта, като от началото на годината е добавил над 17 на сто

19:45 | 19.03.15 г.
Европейските акции достигнаха най-високите си нива от 2000 г. насам

Европейските акции достигнаха най-високите си нива от 2000 г. насам, след като Федералният резерв на САЩ подхрани спекулациите, че може и да се въздържи от скорошно увеличение на лихвите, съобщава Bloomberg.

Регионалният индекс Stoxx Europe 600 нарасна с 0,6% до 400,83 пункта, като от началото на годината е добавил над 17 на сто, изчислява информационната агенция. От 19-те индустриални групи в състава на индекса 17 записаха повишения на акциите и само при две имаше спад. Акциите на енергийните компании поведоха ръстовете, като най-силно поскъпнаха книжата на Premier Oil Plc – с 8%.

От водещите индекси само DAX 30 в Германия записа спад – с 0,2% до 11 899 пункта. Във Великобритания FTSE 100 добави 0,24% до 6 962 пункта, а във Франция CAC 40 се повиши с 0,07% до 5 037 пункта.

“С вчерашното обявление те си дадоха още време за увеличението на лихвите, което е добре за акциите и облигациите”, коментира пред информационната агенция Уилям Хобс от подразделението за управление на активи на Barclays Plc в Лондон.

Лихвите в САЩ няма да бъдат увеличени през април и е малко вероятно паричната политика на Федералния резерв да бъде затегната, докато инфлацията не се доближи до здравословните целеви равнища и пазарът на труда не се подобри допълнително.

Фед намали и прогнозата си за лихвените равнища към края на 2015 г.

Инвеститорите продължават да наблюдават внимателно и преговорите на Гърция с кредиторите й. Канцлерът на Германия Ангела Меркел коментира, че няма бързо решение на проблемите на Атина. В реч пред парламента в Берлин тя посочи, че Европейският съюз е готов да помогне, ако Гърция изпълни ангажиментите си за реформи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още