IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският съюз даде още 2 години на Франция да свие дефицита си

Удължението е трето подред, след като страната има бюджетен дефицит над 3% от БВП от април 2009 г.

16:31 | 10.03.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Шеста поредна година Франция не успява да балансира бюджета си и да отговори на изискванията на ЕС. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Шеста поредна година Франция не успява да балансира бюджета си и да отговори на изискванията на ЕС. Снимка: Ройтерс

Във вторник финансовите министри на Европейския съюз дадоха на Франция допълнителни 2 години, в които да сведе бюджетния си дефицит под 3% от БВП, каквито са изискванията на ЕС, съобщава BBC.

Ходът бе очакван и представлява третото удължение на срока, което се дава на Франция от 2009 г. насам. Очаква се тази година бюджетният дефицит на Франция да бъде 4,1% от БВП. Страната продължава да се бори с високо ниво на безработица.

Анализатори посочват, че подобно удължение на срока подкопава доверието в Европейския съюз и може да доведе до сходно поведение и на други държави.

Срещу Франция се води процедура за прекомерен бюджетен дефицит от април 2009 г., когато първоначалното предложение на Съвета на министрите бе той да бъде коригиран до 2012 г.

През декември 2009 г. Съветът удължи срока до 2013 г. Следващото удължение бе през юни 2013 г., този път до 2015 г. Причината бяха по-лошите от очакваните прогнози за френската икономика.

В изявлението, обявяващо удължението, министрите откриват, че „удължаването на крайния срок за коригиране на дефицита отговаря на фискалните усилия, полагани от Франция от 2013 г. и на настоящите слаби икономически условия и други фактори“.

Въпреки това те призовават за „допълнителни фискални усилия“ до края на април 2015 г., които да включват допълнителни структурни мерки. Те предлагат страната да намали дефицита си с още 0,2% от БВП.

Новите цели за дефицита са 4,0% от БВП за 2015 г., 3,4% за 2016 г. и 2,8% за 2017г., което вече ще е в рамките на Маастрихтсткото споразумение.

Миналия месец Европейската комисия реши да не наказва Франция, Италия и Белгия за прекоремер бюджетен дефицит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
0pk
преди 9 години
Трето, пето итн - ще има още демек. Правилата са за всички, ама за някои има изключения :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още