IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рязък спад на продажбите на дребно през февруари във Великобритания

Предварителните данни за месеца показват, че продажбите на храни са водещата причина за намалялото търсене

15:21 | 23.02.15 г.
Рязък спад на продажбите на дребно през февруари във Великобритания

Обемът на продажбите на дребно е отбелязал рязък спад през февруари и е достигнал най-ниското си ниво от ноември 2013 г. Основна причина за това са по-слабите продажби на храните, показа публикувано в понеделник проучване, цитирано от WBP online.

Обемите на продажбите на дребно и на поръчките разочароваха през февруари, но собствениците на магазини все още са оптимисти, че те ще се повишат през март. Това показва ново проучване на Конфедерацията на британската индустрия (CBI).

В месечното си проучване за дистрибуторската търговия CBI отбелязва, че слабите продажби на хранителните и универсалните магазини са накарали месечния баланс на продажбите да спадне до +1%, спрямо +39% през миналия месец и значително под очакванията.

“След силно начало на годината търговците бяха разочаровани от неочакваното спиране на ръста на продажбите. Най-вече продължаващото сериозно намаление на цените в хранителния сектор изглежда пречи на активността“, заяви Райн Нютън-Смит, директор за икономиката на CBI.

“Гледайки напред, перспективата пред сектора с продажбите на дребно е относително позитивна, като повишението на доходите на домакинствата заради забавящата се инфлация най-вероятно ще продължи да насърчава харчовете. Въпреки това изследването показва, че като цяло условията за търговия остават предизвикателни”, допълни той.

Проучването на CBI е първият поглед върху данните за сектора през февруари. Официалните данни ще бъдат публикувани през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още