Българските земеделски производители са отгледали малко над 9,1 млн. тона зърнени храни (вкл. ориз) през 2013 година, показва последната статистика на Евростат, посветена на селското стопанство в ЕС.
Далеч по-малки са количествата на произведените плодове и зеленчуци, е видно от справката. През 2013 година в страната са отгледани 118 хил. тона домати и едва 5 хил. тона моркови. Количествата на отгледаните моркови са съизмерими с производството в далеч по-неблагоприятните условия на о. Кипър, където са отгледани 3 хил. тона моркови.
Като цяло най-големите производители на зърнени култури са Франция (67 млн. тона), Германия (47 млн. тона) и Полша (28,4 млн. тона), а общо в ЕС са произведени малко над 305 млн. тона зърнени култури.
Полша е и най-големият производител на ябълки в ЕС – повече от 1/4 от произведените количества или малко над 3 млн. тона. Най-големият производител на домати в ЕС пък е Италия с над 5,2 млн. тона продукция през 2013 година. Следват я Испания (3,7 млн. тона) и Гърция и Португалия (с по малко над 1 млн. тона, произведени и в двете държави).
Данните на статистиката за 2014 година пък показват, че в повечето страни преобладава растениевъдството, макар и продукцията от този сектор да съставлява 52% от общата селскостопанска продукция на общността.
Най-голям е делът на растениевъдството в съседни на България страни – Румъния (73%) и Гърция (69%). Страната ни не остава по-назад и се нарежда на трето място в своеобразната класация с дял от 65% на растениевъдството в общата селскостопанска продукция.
По отношение на продукцията от сектор „Животновъдство“ Германия е основният производител на свинско месо в ЕС. В страната се произвеждат 25% от общата продукция или общо 5,5 млн. тона.
По данните на Евростат през 2013 година у нас са произведени 52 хил. тона свинско и 95 хил. тона пилешко месо.