IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електропровод свързва Франция и Испания в изпълнение на идеята за Енергиен съюз

Цялостната стратегия за Енергийния съюз ще бъде представена следващата седмица

16:04 | 20.02.15 г. 2
Електропровод свързва Франция и Испания в изпълнение на идеята за Енергиен съюз

Нов електропровод свързва Франция и Испания в изпълнение на препоръките на Европейската комисия за подобряване на енергийната инфраструктура в Европейския съюз.

Енергийната интерконекторна връзка Santa Llogaia – Baixàs удвоява капацитета на пренос на електричество между двете държави – от 1 400 мегавата на 2 800 мегавата, и ще подобри свързаността на енергийния пазар на Иберийския полуостров с Европейския енергиен пазар, пишат от пресцентъра на Европейската комисия (ЕК).

Дължината на новия електропровод е 64,5 километра, като линията пресича Пиринеите при планинската верига Албера, която се намира в Каталуния. По-голямата част от кабелите минават под земята. 

За изграждането на съоръжението бяха отпуснати 255 млн. евро от Европейската програма за енергийно възстановяване. Общата стойност на проекта е 700 млн. евро.

Припомняме, че енергийните интерконектори, както и газовите връзки между страните от ЕС, са в основата на плановете на Комисията за създаване на Енергиен съюз. Проектът е сред приоритетите на новия председател на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Цялостната стратегия как ще изглежда Енергийния съюз ще бъде публикувана през следващата седмица – на 25 февруари.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
Pyramid
преди 9 години
Ти не разбираш: Заземителните плочи за покрити със злато с/у корозия ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Rumen_
преди 9 години
700 милиона евро за 64 километра далекопровод? По има-няма 11 милиона евро на километър? Да не е с позлатени жици направен и стълбовете инкрустирани с диаманти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още