IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Зелена сесия за европейските борси въпреки буксуващите преговори с Гърция

Германският индекс DAX ce върна над границата 11 хил. пункта

20:03 | 19.02.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Зелена сесия за европейските борси въпреки буксуващите преговори с Гърция

Европейските пазари успяха да се държат над чертата в четвъртък въпреки новината, че Германия е отхвърлила искането на Гърция за удължаване на текущата спасителна програма.

Общоевропейският бенчмарк EuroStoxx 600 затвори с леко покачване от 0,27 на сто до 381,41 пункта, въпреки че през голяма част от сесията бе на червена територия.

Гърция се приближи до постигане на компромис с Европа, предлагайки временно 6-месечно удължаване на споразумението за финансова помощ и ангажирайки се да предприеме нов набор мерки по отношение на строгите икономии.

Фондовият пазар в Гърция нарасна с малко над 1%, въпреки че впоследствие Германия отхвърли предложението на гръцкото правителство.

Протоколът от януарското заседание на Европейската централна банка (ЕЦБ) показа, че сред някои от членовете на институцията съществува несъгласие с програмата за количествени улеснения. Документът е първият по рода си, представен публично от институцията в повече от 15-годишната ѝ история.

"Редица съображения в подкрепа на запазването на изчаквателната позиция бяха отправени от някои членове на сегашното заседание", се казва в доклада. "Покупките на държавни облигации трябва да станат инструмент на паричната политика при извънредни ситуации, да се използват само като крайна мярка в случай на изключително неблагоприятен сценарий", се изтъква още в документа.

Данните от континента показаха, че потребителските цени във Франция през януари са спаднали с 1% спрямо декември и с 0,4% на годишна база. Това е най-голямото отстъпление от 2009 г. насам. Анализаторите очакваха понижения от съответно 0,9% и 0,3%.

Инфлацията е ниска в редица развити икономики, което е ефект както от слабото търсене в глобален мащаб, така и от резкия срив в цената на петрола. Вчера британската инфлация удари 55-годишно дъно, след като през януари ръстът на потребителските цени се забави до 0,3% годишно. Миналата седмица Германия отчете по-силна дефлация от очакваното. През януари стоките и услугите в най-голямата европейска икономика са поевтинели с 0,4% годишно - най-голям спад от над 5 години насам. Като цяло дефлацията в еврозоната се задълбочава, като потребителските цени спаднаха с 0,6% годишно през януари - втори пореден месец на отстъпление според данните на Евростат.

На корпоративния фронт акциите на Centrica поевтиняха с 8,5%, след като енергийната компания обяви съкращения в нейното инвестиционно и проучвателно звено в резултат на по-слабите цени на енергията.

Френската IT компания Capgemini добави 5 на сто след отчитане на по-висока нетна печалба от прогнозираното, стимулирана от доброто представяне в Северна Америка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
Хич не буксуват преговорите!Вече на запада му е ясно, какво гърците знаят за системата им!И въпросът е, кое е по-малкото зло!Да оставят Гърция да излезе от ЕЗ или да изчистят дълга!Е, знанието е сила!Дано и у нас се появят такива!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още