IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

S&P: Излизането на Гърция от еврозоната няма да засегне други държави

Спасителните механизми в блока са много по-солидни отколкото през 2012 г., посочват от рейтинговата агенция

16:03 | 19.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
S&P: Излизането на Гърция от еврозоната няма да засегне други държави

Евентуалното излизане на Гърция от еврозоната вероятно ще бъде придружено от неизпълнение на задълженията по дълга на страната, но би имало ограничено влияние върху дълговете на други държави, заявяват от агенцията за кредитен рейтинг Standard & Poor's. 

"Вземайки предвид всички фактори, ние смятаме, че Grexit-ът няма да причини излизането на други страни от валутния съюз, най-малкото защото спасителните механизми в блока са много по-солидни отколкото през 2012 г., когато пак имаше опасения за оттеглянето на Гърция“, посочва кредитният анализатор в агенцията Мориц Кремер.

„По-конкретно, въвеждането на Европейския механизъм за стабилност (ESM) е буфер, който може да предложи подкрепа на държави от еврозоната, които биха били засегнати от напускането на Гърция“, каза той.

Същевременно обвързаността на Гърция с финансовите пазари е отслабена, което значително намалява риска от „зараза“ към други национални емитенти.

Изявлението на S&P идва на фона на информациите, че Германия е отхвърлила искането на Гърция за шестмесечно удължаване на финансирането й от кредиторите, но без да се спазват условията по спасителната програма – един вид мостов заем до желаното от Атина предоговаряне на програмата. 

Всичко за Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:44 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още