IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските инвеститори залагат на решаване на гръцката криза

Търговията на водещите европейски фондови борси завърши с предимно възходяща тенденция

19:35 | 18.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейските инвеститори залагат на решаване на гръцката криза

Основните индекси на повечето водещи фондови борси в Европа се повишиха в края на днешната търговия, предаде Ройтерс.

Единствено лондонският FTSE-100 остана стабилен, отчитайки спад с едва 0,05 пункта.

Най-сериозният ръст бе отчетен на паневропейския индекс Euro Stoxx 600, който нарасна с 0,8 на сто, воден от банковите акции и книжата на автомобилните производители.  

В Париж САС 40 прибави 0,95 на сто, подкрепян от оптимизма за постигане на съгласие между Гърция и кредиторите й, който за кратко го тласна дори над прага от 4800 пункта по време на сесията.

Германският водещ индекс DAX приключи сесията с ръст от с 0,6 на сто, възвръщайки си надеждата за възможно споразумение между Атина и европейските й партньори.

В Лондон FTSE 100 се сви леко с 0,05% до 6898,08 пункта, а в Париж CAC-40 отчете ръст от 0,8% до 4799,03 пункта.

Инвеститорите бяха успокоени от новината, че Атина все пак е готова да преговаря с еврозоната, макар че пазарите продължават да чакат решение за дълговете на Гърция. Страната ще поиска удължаване на „кредитния ангажимент“ с 6 месеца в четвъртък, но Германия отрича да има такава оферта и потвърди, че Атина трябва да се придържа към сегашните условия на спасителната си програма, предава Ройтерс.

Във фокуса на пазарите е и решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) за Гърция, което касае поредното удължаването на спешната помощ ELA за гръцките банки. Централната банка ще трябва да вземе решение по темата днес или утре. Според Deutsche Bank ЕЦБ може да постави на Гърция ултиматум, който отново ще увеличи натиска върху страната. В петък е последният ден, в който може да се постигне компромис.

В Dax повечето акции отчетоха значителен ръст. Банковите акции се възползваха от облекчаването на притесненията за GREXIT. Commerzbank добави 1,9% към капитализацията си, книжата на Deutsche Bank поскъпнаха с 1,8%. Банковите акции са най-чувствителни към новините по спора за дълга с Гърция. Вчера след безплодното заседание на еврогрупата те отчетоха значителни спадове, а днес се възползваха от топенето на леда в спора между Гърция и Европа.

На върха на Dax се настаниха книжата на производителя на тор K+S със силен ръст от 3,3 на сто. Това се дължи на положително изследване за агрохимичния сектор от страна на KeplerCheuvreux. Анализаторите се изказват оптимистично за перспективите пред бранша.

Сред големите губещи на Dax е и RWE със спад от 0,9 на сто, както и Eon с намаление от 1%.

Книжата на Credit Agricole се изстреляха с над 7 на сто, след като френската банка отчете ръст от 13% на печалбата си за четвъртото тримесечие.

Peugeot също отчете сериозен ръст, добавяйки 6% към пазарната си капитализация, след като производителят отчете по-ниска загуба за 2014 г. благодарение на силни продажби в Китай и усилия за намаляването на разходите. Акциите на Renault и Volkswagen се повишиха с по 2 на сто.

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още