IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Разнопосочни настроения властваха на фондовите пазари в Европа

Ситуацията около Гърция продължава да изнервя инвеститорите на Стария континент

19:38 | 17.02.15 г.
Разнопосочни настроения властваха на фондовите пазари в Европа

Разнопосочно беше движението на основните индекси на фондовите пазари на Стария континент днес. Влияние отново оказва Гърция – ситуацията с дълговете на южната ни съседка продължава да изнервя инвеститорите.

Stoxx Europe 600 записа слаб ръст – в рамките на 0,12%, и затвори сесията на ниво от 377,02 пункта.

Ръстът беше ограничен от представянето на гръцките банки, част от индекса, пише Market Watch. Акциите на Pireus Bank загубиха малко над 9% от стойността си и достигнаха цена от 0,57 евро за брой. Търговията с книжата на Alpha Bank се извършваше при цена от 0,33 евро за брой, което е спад в рамките на 8,61 на сто.

Най-големият губещ в състава на Stoxx Europe 600 обаче е TNT Express. Холанадската компания записа загуба от 137 млн. евро през четвъртото тримесечие. Това разочарова инвеститорите и акциите на компанията поевтиняха с почти 10% до цена от 5,36 евро за брой.

Корпоративни данни повлияха и при търговията с акциите на Pandora. Датският производител на бижута съобщи, че продажбите през четвъртото тримесечие са скочили с 40%. Това стана причина за ръст на цената на книжата на компанията в рамките на почти 17% до ниво от 533 датски крони за брой.

Банковият сектор повлече надолу и търговията на фондовата борса в Атина. Основният индекс – Athex, записва понижение от 2,45% до стойност от 838,61 пункта.

Губещ днес е и германският DAX 30. Бенчмаркът загуби 0,25% от стойността си и приключи на ниво от 10 895,62 пункта след разпространението на данните на ZEW за ръст на бизнес доверието. През февруари индексът се увеличава до едногодишен връх, но пазарните очаквания бяха за по-значително повишение.

С нищожно увеличение приключи сесията френският САС 40 – с 0,04% до 4 753,99 пункта.

Във вторник Националното статистическо бюро на Великобритания отчете ново забавяне на инфлацията през януари. Цените на потребителските стоки се повишават с 0,3% през първия месец на годината. Тези данни станаха причина за поскъпването на акциите на компании, свързани по някакъв начин с потреблението.

Така и един от водещите индекси на Лондонската фондова борса – FTSE 100, отчете ръст от 0,6% до стойност от 6 898,13 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:27 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още