IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси са нагоре заради примирието в Минск*

Инвеститорите очакват с нетърпение данните за БВП на еврозоната през последното тримесечие на 2014 г.

12:08 | 13.02.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Европейските борси са нагоре заради примирието в Минск*

Европейските акции се търгуват с ръст в сутрешната търговия в петък. Настроението сред инвеститорите е по-високо заради постигнатото примирие между Украйна и Русия, пише CNBC.

Паневропейският индекс Euro Stoxx 600 се повишава, а всички големи борси отчитат умерен напредък. Ръстът в цените на ключовите суровини през нощта помогна на сектора за основни ресурси да надмине представянето на целия пазар.

Компаниите с експозиции към Русия продължават да се представят добре. Акциите на Raiffeisen Bank поскъпнаха със 6,8%, а тези на Societe Generale – с 2%. Акции като тези на Boliden и Rio Tinto поскъпнаха, като силните оценки на анализаторите най-вероятно ще им помогнат да продължат да отчитат високи печалби.

За кратко индексът DAX надмина 11 000 пункта в ранната търговия, но после отстъпи малко под психологическата граница. Като цяло пазарите отчитат ръст след новините за постигнатото примирие между Русия и Украйна след месеци на насилие между про-руските бунтовници и украинската армия.

В обръщение за руската телевизия руският президент Владимир Путин заяви, че споразумението означава премахването на тежкото въоръжение и пълно прекратяване на огъня от нощта на 15 февруари. Предишното примирие се провали и анализатори се питат колко време ще продължи тази сделка. Нови артилерийски изстрели се чуват от държаните от бунтовниците градове Донецк и Луганск, показват данни на BBC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 02:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още