IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще поднови тристранните преговори за газа с Русия и Украйна

Лидерите на ЕС заявиха, че може да последват още санкции срещу Москва, ако мирното споразумение от Минск не бъде изпълнено

09:39 | 13.02.15 г.
Автор - снимка
Редактор
ЕС ще поднови тристранните преговори за газа с Русия и Украйна

Европейският съюз (ЕС) ще поднови тристранните преговори за газовите доставки с Русия и Украйна, след като беше постигнато ново мирно споразумение в Минск вчера, съобщи след заседанието на Съвета на ЕС председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от Ройтерс.

Преговорите имат за цел да се избегне повторение на кризисните разговори за доставките на синьо гориво за Украйна, които бяха частично финансирани с пари от ЕС.

Юнкер обяви още, че ще започне и проучване за възможностите за свободна търговия на блока с Украйна, както и за взаимодействие с Евразийския икономически съюз.

След заседанието на лидерите на ЕС стана ясно, че може да последват още санкции срещу Русия, ако мирното споразумение от Минск не бъде изпълнено. “Даваме нашето предпазливо одобрение. Думите са само на хартия и трябва да бъдат придружени от дела. Ако това не се случи, няма да се поколебаем да предприемем по-нататъшни стъпки”, коментира председателят на Съвета Доналд Туск на пресконференция късно снощи.

“Този конфликт не е само за териториалната цялост на Украйна. Целият геополитически ред в Европа след 1989 г. е заложен на карта и ние ще бъдем готови за по-нататъшно развитие, за добро или за лошо”, коментира той.

На заседанието снощи лидерите на ЕС не са обсъждали нови санкции в подробности. Канцлерът на Германия Ангела Меркел допълни, че Европейската комисия (ЕК) ще направи по-нататъшната подготовка на евентуалните нови рестрикции.

Меркел потвърди, че ЕС ще разшири “черния списък” с 19 физически и 9 юридически лица в отговор на ракетното нападение над украинския пристанищен град Мариупол.

На пресконференцията след заседанието на Съвета на ЕС Юнкер коментира още, че еврозоната се нуждае от основни промени в начина, по който се управлява заради риска от трайно високата безработица и ниския растеж. Той призова за задълбочаване на сътрудничеството, въпреки нежеланието на страните да отстъпят повече суверенитет на институциите на ЕС.

"Необходимо е постепенно да се премине към конкретни механизми за по-силна координация на икономическата политика, конвергенцията и солидарността", коментира Юнкер. Той предупреди, че бездействието би вкарало еврозоната в капан, защото “наследството на натрупаните дисбаланси остава болезнено видимо”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още