IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските индекси адмирираха споразумението между Украйна и Русия

Най-значително покачване от близо 2% отчете испанският бенчмарк IBEX 35

20:39 | 12.02.15 г.
Европейските индекси адмирираха споразумението между Украйна и Русия

Европейските индекси завършиха сесията в четвъртък с повишения, стимулирани от споразумението за между Украйна и Русия след ескалацията на насилието в региона.

Общоевропейският бенчмарк EuroStoxx 600 затвори с ръст от 0,6 на сто, след като руският президент Владимир Путин потвърди постигането на мирно споразумение с Украйна. Лидерите на Франция и Германия помогнаха за постигането на мира, който влиза в сила от 15 февруари.

Другата новина, която беше във фокуса на пазарите, бе ситуацията около Гърция. В сряда вечерта министрите на финансите на страните от Еврогрупата приключиха първия си кръг от преговорите със своя гръцки колега Янис Варуфакис без никакви резултати. На извънредното заседание в Брюксел "постигнахме напредък, но не достатъчен, за да се стигне до резултат", заяви председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум след почти седемчасовата среща.

Макроновините от континента също привлякоха интереса на пазарните участници. Централната банка на Швеция понижи основния лихвен процент до -0,10% от 0%, колкото е ставката по репо операциите от октомври насам. Решението на институцията дойде в отговор на ниската инфлация.

Английската централна банка пък намали краткосрочните си очаквания за инфлацията, прогнозирайки дефлация през пролетта. Средносрочните инфлационни прогнози до втората половина на 2017 г. обаче бяха актуализирани в посока нагоре. Слабите очакванията за инфлацията подтикнаха гуверньорът на банката Марк Карни да признае за първи път публично, че институцията може да разшири програмата си за покупки на активи от досегашните 375 млрд. паунда на година.

Данните от континента показаха, че потребителските цени в Германия са спаднали с 0,4% през януари спрямо година по-рано. Първоначалните очаквания бяха за дефлация от 0,3%. 

Същевременно индустриалното производство в еврозоната не отчете признаци на подобрение през декември според последните данни на Евростат. Активността, генерирана от промишлеността, добива и комуналните услуги в рамките на валутния съюз, отчете нулев ръст на сезонно изгладена база през декември в сравнение с коригирания надолу резултат от 0,1% в предходния месец. Пазарните очаквания бяха за растеж от 0,2%.

Commerzbank отчете нетна печалба в размер на 77 млн. евро за четвъртото тримесечие в сравнение с 64 млн. евро през същото тримесечие на предходната година. Акциите обаче отстъпиха с 1,2%.

Акциите Publicis поскъпнаха с над 3%, след като рекламната група отчете печалба за четвъртото тримесечие, които успя да надхвърли пазарните очаквания.

Френската банка Societe Generale оповести нетна печалба от 511 млн. евро за четвъртото тримесечие в сравнение със 191 млн. евро година по-рано. Капитализацията на дружеството ce покачи с 1,64 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още