IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UBS зарадва акционерите си със силно увеличение на дивидента

Банката сигнализира, че дългосрочното корпоративно преструктуриране е към края си

12:48 | 10.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Преструктурирането в UBS е към края си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Преструктурирането в UBS е към края си. Снимка: Ройтерс

Със силно увеличение на дивидента швейцарската банка UBS сигнализира за приключването на своето дългосрочно корпоративно преструктуриране. От нетната си годишна печалба в размер на 3,57 млрд. швейцарски франка акционерите ще получат по 0,50 франка за акция като обикновен дивидент и още 0,25 франка за акция като еднократна сума, заяви най-голямата швейцарска банка във вторник. 

След финансовата криза и извънсъдебните споразумения за милиарди евро за участие в манипулирането на лихвените проценти и валутните курсове в продължение на години UBS не предоставяше на своите акционери дивиденти и отделяше печалбата си за увеличение на собствения капитал. През миналата година при печалба от около 3,2 млрд. франка банката даде дивидент от едва 0,25 франка за акция, предава Ройтерс. 

През 2011 г. UBS започна да намалява бизнеса си в нестабилното и по-капиталоемко инвестиционно банкиране, за да изведе на преден план управлението  на активи. В бизнеса с богатите и свръхбогатите клиенти (Wealth Management) чистата печалба преди данъци се увеличава с четири процента до 2,5 милиарда франка. Това е най-високата печалба от 2008 г. насам. Преди всичко заможни клиенти от Азия са вкарали повече пари в банката, докато европейските клиенти са изтегляли пари от Швейцария. Като цяло поделението е привлякло нови 34,4 милиарда швейцарски франка.

Анализаторите очакваха печалба от 3,54 млрд. франка и дивидент от 0,75 франка за евро. За приходите в поделението Wealth Management очакванията бяха за 39 млрд. франка.

В предборсовата търговия цената на акциите се сви с 2%. Към обяд в сесията акцията се обезцени с 2,81% до 15,55 франка за акция.

Въпреки напредъка обаче банката продължава да страда от редица правни спорове. През последното тримесечие тя трябваше да задели още 176 милиона франка за съдебни дела и др. Като цяло заделените за тази цел пари за цялата година възлизат на 2,9 милиарда швейцарски франка. Те са натоварили особено инвестиционното банкиране, където през 2014 г. е отчетена коригирана печалба в размер на 300 млн. франка.

За текущата година банката е по-малко оптимистична. Внезапното поскъпване на франка спрямо еврото и долара ще натовари швейцарските инвестиционни банки, включително и лидерът UBS. „Силата на швейцарския франк спрямо другите валути ще постави под натиск рентабилността на UBS и - ако ситуацията продължи - ще постави някои от нашите цели за изпълнение под натиск", пише банката в прогнозата си.

„В началото на тази година обаче имаме силен старт“, пояснява главният изпълнителен директор Сержио Ермоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още