IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Конфликтът между Москва и Киев не може да бъде уреден с военни средства

Създаването на демилитаризирана зона между Русия и Украйна е един от спорните въпроси пред мирните усилия, твърди френски дипломат

08:28 | 10.02.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Германският канцлер Ангела Меркел и канадският премиер Стивън Харпър&nbsp;по време на общата им пресконференция в Отава. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел и канадският премиер Стивън Харпър по време на общата им пресконференция в Отава. Снимка: Ройтерс

Конфликтът между Русия и Украйна не може да бъде уреден с военни средства, заяви германският канцлер Ангела Меркел по време на обща пресконференция в Отава с канадския премиер Стивън Харпър, предаде Ройтерс.

Меркел бе на посещение в Отава часове след като се срещна с президента на САЩ Барак Обама във Вашингтон. Обама обмисля да достави оръжия на правителството в Киев, но още не е взел решение, напомня агенцията. Германия пък е твърдо против доставки на оръжия на украинската армия.

„Надявам се, че ще успеем да уредим конфликта с дипломатически средства, защото смятам, че той не може да бъде уреден с военни средства", заяви Меркел. "Ще видим през следващите няколко дни дали ще има напредък. Това съвсем не е сигурно", продължи тя, имайки предвид френско-германските преговори миналата седмица с президентите на Украйна Петро Порошенко и на Русия Владимир Путин.

Харпър заяви от своя страна, че би искал и руският президент  Владимир Путин да прояви същия стремеж към дипломатическо решение. Той се възхити на усилията на Франция и Германия за постигане на мирно решение.

„За жалост обаче г-н Путин отхвърля дипломатическите средства и непрекъснато използва военно насилие", посочи канадският премиер. Канада няма да изключва  нито един от възможните варианти, но ще действа съгласувано със съюзниците си, добави той. 

В Канада живеят около 1 милион души от украински произход, отбелязва AP, цитирана от БТА.

На срещата на Г-20 през ноември в Австралия Харпър се отнесе повече от хладно с Путин, който се насочи към него, за да си стиснат ръцете. "Ще стисна ръката Ви, но ще Ви кажа само едно нещо: трябва да се изтеглите от Украйна", заяви тогава канадският премиер.

Междувременно френски дипломат заяви за AP, че създаването на демилитаризирана зона между Украйна и Русия е от съществено значение за прекратяване на огъня, но е един от спорните въпроси в международните дипломатически усилия за  намиране на мирно решение.

Сред другите трудности са контролът по украинско-руската граница и бъдещият статут на районите в Източна Украйна, контролирани от проруските бунтовници, каза дипломатическият източник.

Въпреки несъвършенствата в новия френско-германски план за мир и скептичността на руския президент Владимир Путин френският дипломат изрази надежда, че четиристранната среща на високо равнище в Минск ще се състои в сряда, добавя агенцията, цитирана от БТА.

В петък германският канцлер се срещна гостува в Москва заедно с френския президент Франсоа Оланд. Срещата с руския президент Владимир Путин обаче приключи без успех. Тримата обаче се съгласиха да продължат с дипломатическите опити за спирането на конфликта през следващите дни, допълва изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
dr.5rov
преди 9 години
За жалост обаче г-н Путин отхвърля дипломатическите средства и непрекъснато използва военно насилие",============Ами как няма да използва военни средства, когато няколко пъти руснаците заявяваха, че срещу тях се води война. С какво да я водят, със снежни топки ли.Гледайки отстрани, много ми е интересно възгледите и поведението на тези хора. Извършват нещо, което силно засяга интересите на другата страна, съответно другата страна скача да се бие за тези интереси вместо покорно да преглътне, а те се косят, че не използвала дипломатични средства а се биела.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още