IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новак: Цената на газа за Украйна може да намалее през второто тримесечие

Мотив за евентуалното снижение е ниската цена на петрола на международните пазари

22:17 | 06.02.15 г.
Новак: Цената на газа за Украйна може да намалее през второто тримесечие

Цената на природния газ за Украйна може да намалее през второто тримесечие на 2015 година, коментира руският енергиен министър Александър Новак, цитиран от информационната агенция ТАСС.

В момента цената на суровината за Украйна е 329 долара за хиляда куб. метра. Това ниво беше договорено на 31 октомври 2014 година с помощта на ЕС и е част от т.нар. „зимен пакет” за доставките на природен газ за Европа.

Въпреки договорения пакет, Русия има дългосрочен договор за доставка на газ в Украйна, който изтича през 2019 година, припомни Новак. Според клауза в договора, ако има сериозни изменения на петролните пазари, цената на газа може да бъде променена.

Русия е готова да обсъди цената на природния газ за Украйна за второто тримесечие като част от летния пакет на доставките. Изискването обаче е Киев да одобри график за погасяване на задълженията си към „Газпром”, стана ясно още от думите на енергийния министър на Русия.

Срокът на действие на „зимната” договорка е до 1 април 2015 година.

Междувременно премиерът на Украйна Арсений Яценюк съобщи след срещата си със словенския премиер Роберт Фицо, че през 2014 година страната му вече внася 67% от потребяваното количество природен газ от Европа, а 33% - от Русия, пише БТА. През 2013 година съотношението беше съвсем различно - едва 5% от потребявания газ идваше от Европа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още