IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските акции приключиха с ръстове

Пазарът бе подрепен от подема в енергийния и суровинния сектори и смекчаването на гръцките планове за преструктуриране на дълга

19:15 | 03.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейските акции приключиха с ръстове

Акциите на Стария континент приключиха с ръстове днешната сесия благодарение на подема в енергийния и суровинния сектори и известното смекчаване на гръцките планове за преструктуриране на дълга, предава CNBC.

Общоевропейският индекс Euro Stoxx 600 се покачи с 0,8%, подкрепен от влиятелните акции на ВР, която поскъпнаха с 2,8% след тримесечния отчет на петролния гигант. Възстановяването на цената на американакия петрол до над 51 долара за барел (+2,9%) помогна на поставения под натиск сектор.

Британският FTSE-100 нарасна с 1,3% до 6 872 пункта, германският DAX се повиши с 0,6% до 10 891 пункта, а френският CAC 40 се покачи с 1,1% до 4 678 пункта.

Акциите на добивните компании BHP Billiton и Rio Tinto (които имат бизнес в Австралия) поскъпнаха съответно с 4,7% и 3,5%. Австралийската централна банка понижи основната лихва с четвърт пункт до 2,25%, като се аргументира с влошените икономически фундаменти и слабата инфлация. 

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис продължава европейската си обиколка в опит да спечели подкрепа за нова сделка с кредиторите. Вчера той обяви план за замяна на част от съществуващите облигации с такива, обвързани с растежа. Гръцките акции днес скочиха с 11%, приветствайки възможността за нова сделка.

Икономическите новини от деня показаха, че заетостта в Испания е на най-високото си януарско ниво от 2007 г. насам, като молбите за помощи при безработица през месеца са намалели с близо 43 хил.

Книжата на Banco Santander поскъпнаха с 4%, след като испанският кредитор оповести 70% ръст на печалбата за последното тримесечие.

Акциите на Danske Bank се повишиха с 1,5%, след като банката обяви по-добра от очакваното тримесечна печалба и обяви схема за обратно изккупуване на акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още