IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси навлязоха във февруари с повишения

Гръцките акции нараснаха с 5% въпреки продължаващото буксуване на преговорите между Атина и международните кредитори

20:03 | 02.02.15 г.
Европейските борси навлязоха във февруари с повишения

Европейските индекси затвориха предимно с повишения в понеделник въпреки резките изменения в първата сесия за февруари.

Общоевропейският бенчмарк EuroStoxx 600 се покачи минимално с 0,06 на сто до 367,28 пункта, като енергийни дружества се представиха добре на фона на ръста на цените на петрола.

Книжата на Julius Baer затвориха с повишение от повече от 8 на сто, след като швейцарската банка отчете по-висок от прогнозираното ръст на печалбата за изминалата година.

Акциите на Ryanair се сринаха, за да затворят със спад от повече от 6%. Авиокомпанията предупреди, че растежът на печалбата ѝ може да бъде скромен през 2015 г.

Капитализацията на CRH се покачи с 4%, след като производителят на строителни материали постигна споразумение за закупуване на дялове от Lafarge и Holcim за 7,3 млрд. долара.

Гръцките акции се повишиха с 5 на сто в понеделник. Инвеститорите се върнаха на пазара въпреки продължаващото буксуване на преговорите между Атина и международните кредитори.

По-рано през деня гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви, че оглавяваното от него правителство ще се възползва изцяло от мандата за преговори с европейските партньори и изключи възможността да потърси помощ от Русия.

"Водим значителни преговори с партньорите ни в Европа и с тези, които ни кредитираха. Имаме задължения към тях", заяви Ципрас по време на пресконференция, запитан дали Гърция би приела помощ от Русия. "Точно в момента няма други идеи на масата", каза той.

Междувременно британският министър на финансите Джордж Озбърн предупреди, че противопоставяне между Атина и еврозоната е "най-големият риск за световната икономика". Гръцкият му колега Янис Варуфакис пристигна в Лондон в понеделник като част от обиколката на европейските столици и на фона на страховете за нарастващото въздействие от авантюризма на новото правителство в Атина.

"Имахме конструктивен диалог и е ясно, че противопоставяне между Гърция и еврозоната е най-големият риск за световната икономика", заяви Озбърн. "Призовавам гръцкия финансов министър да действа отговорно, но също така е важно еврозоната да има по-добър план за работните места и растежа", добави той.

Данните от континента показаха, че европейският производствен сектор е останал за зелена територия през януари въпреки смесените сигнали, идващи от най-големите икономики в региона – Германия и Франция. Секторният PMI индекс за еврозоната нарасна до 51 пункта през януари в сравнение с 50,6 пункта през декември, оставайки в експанзия за пореден месец според данните на Markit Economics.

В Германия – двигателят на еврозоната, производственият сектор остана в експанзия. PMI индексът отчете ниво от 50,9 пункта. Във Франция пък – втората най-голяма икономика на континента, секторът не успя да премине отвъд чертата и нарасна по-слабо до 49,2 пункта.

Още видео материали вижте в Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още