IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските борси преодоляха началните спадове

Очакванията за стимулиращи действия на ЕЦБ и поскъпването на петрола оживи търговията на Стария континент

19:39 | 21.01.15 г.
Европейските борси преодоляха началните спадове

Основните индекси на европейските фондови пазари преодоляха първоначалните спадове и успяха да завършат сесията на зелена територия. В първите часове на търговията влияние оказа изказването на гуверньора на Австрийската централна банка – Евалд Новотни, който предупреди инвеститорите да не очакват много от решението на ЕЦБ в четвъртък, пише CNBC.

По-късно обаче се появиха медийни публикации, според които централната банка на еврозоната готви програма за изкупуване на държавни ценни книжа на стойност поне 50 млрд. евро на месец. Тази информация изстреля основните индекси на Стария континент нагоре.

Инвеститорите се оживиха и след поскъпването на петрола, макар и цената на двата основни сорта на международните пазари да остава под 50 долара за барел. Търговията с контрактите за европейския Brent се извършваше при цена от около 49 долара за барел, а американският лек суров петрол поскъпва с 2% до цена от 47 долара за барел.

Така Stoxx Europe 600 повиши стойността си с 0,61% до ниво от 358,12 пункта и покори нов седемгодишен връх на стойността си, посочва Market Watch. 

Един от водещите индекси на Лондонската фондова борса – FTSE 100, записва ръст от 1,63% до 6 728,04 пункта, което е най-високото ниво за последните шест седмици, изчислява Bloomberg.

Върху стойността на индекса влияние оказа и новината за намалението на безработицата във Великобритания през декември. Първоначалните данни показват, че броят на безработните е под 6% за първи път от август 2008 година насам.

Търговците на Острова се повлияха и от корпоративни данни. Акциите на Pearson Plc. поскъпнаха с почти 5 на сто до цена от 1 295,87 пенса, след като компанията съобщи за по-големи от очакваното приходи за 2014 година.

В Германия DAX добавя 0,41% към стойността си и приключи деня на ниво от 10 299,23 пункта. Френският САС 40 достигна до 4 484,82 пункта, което представлява увеличение от 0,87 на сто спрямо предходната сесия във вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 21.01.15 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още