IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските пазари светнаха в зелено в очакване на стимули от ЕЦБ

Борсата в Копенхаген изкачи исторически връх след свиването на лихвите от централната банка

20:40 | 19.01.15 г.
Европейските пазари светнаха в зелено в очакване на стимули от ЕЦБ

Европейските индекси затвориха с повишения в понеделник, след като инвеститорите продължиха да гледат с оптимизъм към предстоящото заседание на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Общоевропейският борсов измерител Stoxx Europe 600 затвори с повишение от 0,1%, воден от ръстовете в банковия сектор.

Акциите в няколко италиански банки се покачиха след публикации в пресата, че правителството може да промени правилата, свързани с правата на глас на акционерите.

Книжата на Banca Popolare dell'Emila Romagna се покачиха с 8,5 на сто. Banco Popolare добави 8,3%, а UBI – 9,7%.

В същото време датският индекс OMXC 20 достигна историческо равнище, след като централната банка сви две от ключовите си лихвени ставки.

Гигантът в телекомуникациите Telefonica бе една от най-добре представилите се компании на испанския пазар, добавяйки 2,3%. Това стана след новината, че Hutchison Whampoa е в преговори с телекома за закупуване на O2.

Акциите на Portugal Telecom се сринаха с близо 10 на сто, достигайки рекордно дъно в понеделник. Бразилският телеком Oi заяви в петък, че сливането му с Portugal Telecom е "необратимо", отхвърляйки призивите на част от акционерите на португалската компания за отмяна на сделката.

Световните пазари са в очакване на заседанието на ЕЦБ в четвъртък, когато институцията вероятно ще представи дългоочаквания си план за покупки на държавен дълг с цел стимулиране на икономическата активност.

В тази връзка френският президент Франсоа Оланд потвърди в реч пред ръководителите на големите френски фирми в Елисейския дворец, че банката ще прибегне до хода.

"В четвъртък ЕЦБ ще реши да изкупува държавни облигации. Тази стъпка ще допринесе за значително увеличение на обема на ликвидността на европейската икономика и за създаване на благоприятни условия за растеж", посочи президентът.

Той също така заяви, че Франция не трябва да разчита единствено на действията на ЕЦБ и други външни фактори по отношение на подобряване на икономическата активност. Според прогнози на правителството растежът на БВП във Франция през 2015 г. ще достигне 1%.

В САЩ остават затворени днес заради честването на Деня на Мартин Лутър Кинг. В Азия пък китайските акции се сринаха поради резкия спад във финансовия сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още