IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Поскъпването на петрола подкрепи ръста на европейските фондови пазари

Инвеститорите заложиха и на действия от страна на Европейската централна банка, с които да бъде преодолян "швейцарския шок"

19:53 | 16.01.15 г.
Поскъпването на петрола подкрепи ръста на европейските фондови пазари

Борсите на Стария континент успяха да преодолеят шока, който предизвика решението на Швейцарската централна банка да освободи търговията на франка спрямо еврото. Инвеститорите очакват допълнителни стимули за икономиката от страна на Европейската централна банка и това предизвика зелена вълна сред водещите индекси, пише CNBC.

Подкрепа оказва и поскъпването на петрола на международните пазари, допълва Bloomberg.

В същото време обаче основният индекс на швейцарската фондова борса - SMI, продължава да записва загуби и днес стойността му е с 5% надолу, след като инвеститорите заложиха на предвиждането, че скъпият швейцарски франк ще засегне износа на местните компании.

Сред най-зле представящите се компании днес е Julius Baer, чиито акции поевтиняха с 14,58% до цена от 34,51 швейцарски франка за брой. Поевтиняване отчетоха и акциите на производителя на часовници Swatch, хранителния гигант Nestle, както и банките UBS и Credit Suisse.

Stoxx Europe 600 повиши стойността си с 1,13% и затвори седмицата на ниво от 352,40 пункта. Търговията беше разнопосочна - през деня индексът губеше 0,9% от стойността си. Седмицата завърши с ръст от 4,3% за индекса, което е най-големият седмичен ръст от декември 2011 година насам.

Германският DAX записа най-големия ръст сред водещите европейски индекси – с 1,35% до стойност от 10 167,77 пункта. С 1,3% се увеличи стойността на френския САС 40 и той затвори стойността при 4 379,62 пункта. Един от водещите индекси на Лондонската фондова борса – FTSE 100, завърши последната за седмицата сесия с ръст от 0,79% до 6 550,27 пункта.

Сред големите печеливши на европейските пазари днес е петролният гигант ВР, чиито акции поскъпнаха с 5,29% до цена от малко над 413 пенса. Търговията с акциите на компанията беше подкрепена от поскъпването на петрола, както и от решение на щатски съд, според което разливът в Мексиканския залив е по-малък от първоначалните изчисления.

По-добри от очакваното продажби през последното тримесечие пък станаха причина за поскъпването на акциите на френския търговец Carrefour. Търговията приключи при цена от 27,38 евро, което представлява ръст от 3,93 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 16.01.15 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още